MagazínJak levně postavit garáž

Chcete chránit svůj automobil před počasím, vandaly, nebo dalšími riziky? Pak se vám může hodit představení různých možností, jak levně postavit garáž.

Chcete chránit svůj automobil před počasím, vandaly, nebo dalšími riziky? Pak se vám může hodit představení různých možností, jak levně postavit garáž.
 
Garáž dnes může mít několik podob, což je určitě plus pro toho, kdo chce mít svůj vůz, ale třeba i čtyřkolku nebo motocykl v bezpečí, a zároveň nechce do samotné stavby investovat více peněz, než je nezbytně nutné. 
 

Klasická stavba u rodinného domu

Začít je třeba klasikou. Garáží u rodinného domu. Ta může být řešená jako zděná přístavba, ale také garáž ve sklepních prostorách. V obou případech je základem zděná konstrukce. Při stavbě se neobejdeme bez dostatku materiálu, zedníků, dozoru a samozřejmě kolaudace. Je více než jasné, že tato cesta je jednou z nejnáročnějších a finančně velmi nákladných. Proto představíme také jednodušší řešení garáže.
 

Jak levně postavit garáž? Zkuste montovaná řešení

Zde už se dostáváme k variantě, o které můžeme říci, že je nejenom celkem jednoduché, ale i cenově dostupné. Pořizovací cena totiž začíná už na částce lehce přesahující 10 000 Kč. Montované garáže jsou unikátní v tom, že se snadno montují a jsou mobilní. Nejčastěji se skládají z několika plechů, které tvoří obvodové zdi, střechu, stejně jako vjezdová vrata. Volit je možné třeba klasický pozinkovaný plech, různá barevná provedení, četné velikosti, stejně jako i různé mechanismy otevírání. Zkrátka a jednoduše je na každém, pro jaké provedení se konkrétně rozhodne.
 

Zkuste i plachtové garáže

Skvělé řešení pro toho, kdo hledá hlavně nenáročnou stavbu, kterou zvládnou dokončit svépomocí už během 90 minut. A zároveň ochrání automobil či motorku před nepřízní počasí. Plachtové garáže se zpravidla skládají z ocelové montované konstrukce a plachty, která je nejen pevná, ale zároveň voděodolná. Cena plachtové garáže pro osobní automobil pak začíná už na částce kolem 10 000 Kč. A garáž pro motorku či čtyřkolku pořídíte už od cca 7 000 Kč. 
 

Hitem jsou i betonové garáže

Hledáte opravdu špičkové řešení za dostupnou cenu? Potom by vás měly zajímat betonové garáže, které jsou tvořeny z betonových modulů, využívaných rovněž při stavbě rodinných domů nebo kanceláří. Jde tedy o již hotové řešení, které se přiveze na místo a jeřábem osadí na určené místo.  Následně se garáž osadí vraty či oknem, vybaví příslušenstvím a máte hotovo. K dispozici je celá škála rozměrů a provedení, spojením dvou modulů tak jednoduše vznikne dvojgaráž, která může být tvořena jedním společným prostorem s jedním nebo oddělenými vjezdy. Případně zcela oddělena na dvě samostatné garáže. 
 
Garáže navíc mohou být opatřeny omítkou, takže vypadají jako zděné, případně ještě tepelnou izolací, což je ideální zejména v případě, přímého napojení na dům. Pořizovací cena betonové garáže pak startuje už na přijatelných 100 000 Kč, tedy až třetině nákladů na stavbu zděné garáže.