MagazínJak efektivně naštípat palivové dříví

Konečně máme po topné sezóně. Ale dobrý hospodář ví, že právě nyní nastává optimální období pro přípravu palivového dříví na sezóny následující.

Konečně máme po topné sezóně. Ale dobrý hospodář ví, že právě nyní nastává optimální období pro přípravu palivového dříví na sezóny následující.
 

Proč topit dřevem

Pokud umíme jen trochu počítat, víme, že ceny energií průběžně stále rostou. A pravděpodobně se nedočkáme, že by byly levnější. Proto se mnozí vrací k topení dřevem, které je ekonomicky méně náročné. A jestliže topíme správně vysušeným a povrchově chemicky neošetřeným dřevem topíme také ekologicky.
 

V čem je příprava palivového dříví náročná?

Pokud si naštípané dříví nekoupíme od dodavatele, tak je jeho příprava náročná zejména fyzicky. Dobrý hospodář se pravděpodobně umí ohánět kalačem a sekerou, ale s léty ubývá sil každému a tak všichni hledáme způsoby, jak si práci usnadnit. Stejně tak to platí i pro štípání dříví.
 

Kácení a štípání stromů

Nejprve je potřeba strom porazit. Těžba dřeva se řídí zákony o ochraně životního prostředí, kdy je nutné brát v úvahu vegetační období. V zákoně č.114/1992 Sb. je uvedeno, které stromy podléhají nutnosti mít povolení ke kácení. Ani na vlastním pozemku nemůžeme kácet stromy neuváženě. Pokud tuto problematiku máme vyřešenou, máme řetězovou pilu a dostatek zkušeností, můžeme se pustit do díla.
 

Řetězová pila

Kvalitní řetězová pila je dobrý pomocník. K občasnému kácení si vystačíme s pilou s elektrickým motorem. Jestliže chceme pokácet stromek někde, kde dávají lišky dobrou noc, a my nemáme přístup k elektrické energii, můžeme použít pilu s aku motorem. Ale nejlepší službu nám poskytne pravděpodobně pila s řetězovým motorem. Pomocí řetězové pily pak nařežeme kulatinu na potřebnou délku.
 

Jak efektivně štípat dřevo?

Bez kalače a sekery se neobejdeme. Naštípeme pomocí nich nestandardní polena. V případě kulatiny si dělení polen ulehčíme pomocí štípačky. Štípače jsou vertikální a horizontální. Pro menší délky a objemy si vystačíme se štípačem horizontálním. Vertikální štípač zvítězí i nad velkými poleny. Štípače jsou velmi bezpečnými pomocníky, které si během krátké doby jistě oblíbíte.