MagazínJak bezpečně parkovat obytný vůz

Karavany, přívěsy a obytné vozy zažívají vydařené měsíce. Dle statistik se v dubnu zájem o tento typ vozidla meziročně zvýšil o více než 100 %. Tento trend byl zaznamenán již před pandemií a ta ho ještě více podpořila. Jak se o obytný vůz správně postarat? Garáž bude určitě malá a jen tak ho nechat stát před domem není na místě.

Cestování na kolečkách je pro Čechy stále oblíbenější kratochvílí. Nese s sebou sympatický druh svobody, který nesvazují restrikce a další omezení. Při výběru obytného vozu či karavanu musíme myslet na jeho nadstandardní rozměry. V tuto chvíli přichází otázka. Kam ho zaparkujeme?

Jaký je rozdíl mezi karavanem a obytným vozem?

Velikost parkovacího místa se liší dle typu vozidla. Většina lidí stále tápe, jaký je rozdíl mezi karavanem a obytným vozem. Karavan je vlastně přívěsem, který se připojuje tažným zařízením k vozidlu. Tato varianta je ideální pro delší stání. Karavan zaparkujeme do kempu a následně můžeme osobním menším vozidlem prozkoumávat okolí. Obytný vůz naopak nabídne lepší jízdní schopnosti, jedná se totiž o jeden celek. Dnes s ním zaparkujete na řadě míst a není třeba se tak bát jeho rozměrů.

Kde parkovat?

Ať máte dům či bydlíte v bytě, vždy budete řešit parkování nového obytného vozu. Jeho větší rozměry s největší pravděpodobností nebudou pasovat do zděné garáže. Jeho větší pořizovací cena vás donutí ho nenechávat stát na zahradě.

Ve větších městech můžete mít k dispozici speciální stellplatzi, které jsou vybudované pro parkování tohoto typu vozidla. Navíc nabízejí další servis jako možnost si dočerpat vodu, elektřinu či vypustit toaletu. Těchto míst je však pomálu.

A tak se nabízí varianta si vybudovat hliníkový přístřešek pro karavan. Jeho konstrukce je velmi variabilní a lze ji zvolit v libovolném rozměru. Dá se přizpůsobit vašim potřebám a velikosti obytného vozu či karavanu. Svými vlastnostmi se vyrovná zděné garáží. Ochranu zajišťuje kvalitní zastřešení z plného lexanu, které zvládne silný déšť i větší sněhovou pokrývku.

Nízká cena a snadná montáž

Stavba garáže je komplikovaná. Vyžaduje velké stavební úpravy a často i složitý souhlas stavebního úřadu. Celý proces je u hliníkového přístřešku daleko snazší. Jeho montáž zabere pouze několik dní a v dá se zvládnout i svépomocí. Tím ušetříte značnou část nákladů.

Nízká je také pořizovací cena. Ta se odvíjí podle finálního provedení a dá se tak snadno přizpůsobit potřebám majitele. Variabilita se projevuje i ve volbě dalších doplňků. Strany lze obohatit o boční stěny a prostor přístřešku ještě více uzavřít před nepřízní počasí. Taková stavba se následně dá využít i jako letní posezení.