MagazínInvestice do mobilního domu

Mobilní dům jako investice? Proč ne. Tento styl bydlení v posledních letech bourá předsudky a začíná se prosazovat i na český trh. Oproti klasické, zděné variantě nabídne daleko širší využití a lze ho měnit dle našich preferencí i podnikatelských záměrů.

Mobilní dům je věrný svému jménu, lze ho tedy kdykoliv přestěhovat. Navíc vyniká svojí variabilitou. Klasické obydlí je velmi nákladné rozšiřovat či měnit jeho dispozice. Mobilní dům tuto schopnost nabízí. Pokud se tak rozhodneme, že ho již nelze využívat jako rodinné sídlo, můžeme z něj snadno udělat rekreační chatu či sídlo naší společnosti. A je toho více.

Stavební povolení

Minimálně ve větších městech si lidé postupně zvykají na to, že raději využijí služeb developerských společností, místo aby si dělali starosti se zdlouhavým procesem stavebního povolení. U mobilního domu se těmto strastem vyhneme.

U tohoto stylu bydlení není stavební povolení třeba. Dle zákona č. 350/2012 Sb. se totiž jedná o výrobek, který plní funkci stavby. I přesto je však souhlas příslušného úřadu nutný. Stavba musí být v souladu s cíli a úkoly územního plánování. Tento postup je však oproti získání stavebního povolení daleko snadnější.

Investice na více části

Moduralita je jednou z hlavních předností mobilního domu. Pro začátek si lze pořídit pouze hlavní část a tu následně rozšiřovat dle potřeby. Investice se tak dá rozdělit na více částí. Obydlí může růst společně s rodinou nebo rozrůstajícími se podnikatelskými záměry. 

Ke krátkodobému pronájmu

Díky těmto vlastnostem mohou mobilní domy sloužit ke krátkodobému pronájmu. Bez větších starostí spojených se stavebním povolením se mohou umístit na hezká místa do přírody. A následně pouze pozvat první hosty.

A do zeleně se dřevostavby dokonale hodí. Jejich konstrukce je vyrobena z plně recyklovatelných SIP panelů. Navíc jsou přizpůsobeny pro jakýkoliv typ vytápění, včetně toho solárního.

Možnost změny účelu

Mobilní dům je určen pro široké spektrum využití. Díky moderním technologiím umožňuje je celoročně obyvatelný. Zároveň je ideální také jako přechodné bydlení. Náklady na pořízení jsou nízké a jeho stavba trvá pouze několik týdnů.

I když si následně pořídíme dům s betonovými základy, mobilní verze se nemusíme vzdávat. Snadno se dá přestěhovat na jiné místo a může sloužit jako chata.