MagazínInspirace na pěstování ve skleníku

Máte rádi čerstvou a chutnou zeleninu i v zimním období? To nemusí být zas tak velký problém. Potřebujete pouze dvě základní věci – zahradu a skleník.

Máte rádi čerstvou a chutnou zeleninu i v zimním období? To nemusí být zas tak velký problém. Potřebujete pouze dvě základní věci – zahradu a skleník
 

 

Pořiďte si skleník

Bez zahrady není možné zahradničit a bez skleníku není možné zahradničit v zimě. Pořídit se dá polykarbonátový skleník a skleník z klasického skla. Oba typy ale bude nezbytné zakoupit. Svépomoci si je postavíte jen stěží. Skleněný skleník navíc potřebuje betonové základy, což je další potíž. Doma si můžete sami zřídit maximálně fóliovník, ten však nemusí v mrazivých zimách obstát. Stačí, když se protrhne fólie a zeleninu si můžete zase chodit kupovat do obchodu.
 

Zelenina každý den na vašem stole

Ne v každém obchodě dostanete čerstvou a šťavnatou zeleninu. Hlavně kupovaná rajčata jsou v zimě takřka nepoživatelná. Chybí jim chuť a často bývají nahnilá. Díky skleníku si však můžete vypěstovat svá vlastní. Stačí si vybrat odrůdu a můžete jít na to. V dobře zaizolovaném skleníků se daří i paprikám, případně zelenému salátu. Sklenik vám zajistí každodenní přísun vitamínů. A hlavně v zimě jsou vitamíny velice důležité.
 

Exotické ovoce

Vitamíny se neukrývají pouze v zelenině, ale rovněž v ovoci. Ve sklenících se i v našich zeměpisných šířkách daří exotickému ovoci. Citrusové plody mezi pěstiteli mají asi největší popularitu. Vypěstovat si svůj vlastní pomeranč ale není jednoduché ani ve skleníku. Chce si to pořádně nastudovat podmínky, ve kterých se tomuto ovoci daří, a pak tyto podmínky nasimulovat ve skleníku. Není to jednoduché, ale rozhodně to jde.
 

Vyplatí se

Každý, kdo zahradničení alespoň trochu rozumí, by si měl pořídit skleník. Díky němu se dají po celý rok pěstovat nejen plodiny, které jsou u nás dobře známé již celá staletí, ale také například exotické ovoce. Ovoce a zelenina, které najdete na pultech českých obchodů v zimním období, nestojí za moc. Tak proč si nevypěstovat své vlastní? Díky skleníku to jde.