MagazínInfrapanely: vyplatí se jimi topit?

Infrapanely fungují na principu sálání infračerveného tepla, které ohřívá předměty a zdi v místnosti, včetně osob a zvířat. Vzduch se ohřívá až jako druhotný. Infra-sálání je podobné sálání slunce. Má pozitivní vliv na lidský organismus, využívá se například v infrasauně nebo při různých terapiích. Jak si vybrat infratopení?

Infrapanely fungují na principu sálání infračerveného tepla, které ohřívá předměty a zdi v místnosti, včetně osob a zvířat. Vzduch se ohřívá až jako druhotný. Infra-sálání je podobné sálání slunce.  Má pozitivní vliv na lidský organismus, využívá se například v infrasauně nebo při různých terapiích.  Jak si vybrat infratopení? 
 

Výběr infratopení

Nejdůležitějším kritériem je, jakou mají infrapanely spotřebu elektřiny. Spotřeba pak odpovídá příkonu, který potřebujeme pro konkrétní vytápěnou místnost. Dále je potřeba vybrat vhodný typ infratopení, vhodné infrapanely a důležité je řádně topení nainstalovat. Infrapanely mají nižší spotřebu elektrické energie a vytopí místnost rychleji než infrazářič. Mohou mít například podobu zrcadla. 
 

Ploché infrapanely

Jde o nízkoenergetická zařízení, která se využívají jako hlavní zdroj vytápění. Mají nízkou spotřebu elektřiny a  velmi pěkný design. Výhodou je jednoduchá montáž i ovládání. Můžete je využít jako plnohodnotnou náhradou konvenčního vytápění v nízkoenergetických domech nebo v místnostech jako jsou dílny, sklepy, garáže, kde nevytápíte často. Rovněž se hodí do ordinací, čekáren, kanceláří. Lze si vybrat jakýkoliv grafický design. 
 
V základním vybavení nemají infrapanely žádné ovládací prvky. Je možno nainstalovat je do elektroinstalační krabice umístěné za panelem nebo se zapojí do zásuvky. Infropanely mají povrchovou teplotu 90 až 115 oC, jsou však upraveny tak, aby nedošlo při dotyku k popálení. 
 
Infrapanely nabídnou nejlevnější způsob vytápění elektřinou, kdy se nám investice vrátí velmi rychle. Panely mají dlouhou životnost, pro instalaci nejsou nutné žádné stavební úpravy. Co se týče údržby, stačí z nich utírat prach. Infrapanely se umísťují do bezpečnostního skla. Zadní stěny jsou vyrobeny z HDF. Další variantou jsou zrcadla v hliníkovém rámu.