MagazínHomeoffice v zimní zahradě

Práce z domova začíná být stále častějším jevem. A můžeme očekávat, že v budoucích měsících se tento trend ještě více projeví. Jak si zpříjemnit homeoffice? A jak být produktivní i bez kolegů okolo? Výhled do přírody, klid a čerstvý vzduch může pomoci a probudit kreativní stránku.

Práce z domu má něco do sebe. Člověk je uvolněný, může mít na vše více času a stává se osvobozený od stresu přeplněné kanceláře. Důležité je si v domácnosti nastavit určitá pravidla. Jinak může dojít k nebezpečné prokrastinaci.

Vlastní kancelář

Ne každý si v domě může dovolit luxus vlastní pracovny. V takovém případě je nutné si klidné místo vytvořit. A proč ho rovnou neumístit mimo pevné zdi. Zimní zahrada nabídne posezení téměř za každého počasí. Kromě toho získáte výhled do okolí a neustálý přísun přirozeného světla.

Tento typ stavby rozšíří prostor v domě o další místnost. Tu lze využít k řadě činností. V každém případě pro účely práce z domova je zimní zahrada jak stvořená.

Za každého počasí

Neustále blízko přírody. Sezónní zimní zahrady dnes disponují řadou doplňků, které zajistí kvalitní posezení za každého počasí. Pokud nastane velké horko, lze snadno boční stěny roztáhnout a zajistit přísun čerstvého vzduchu. Zastřešení z polykarbonátu navíc chrání před slunečními paprsky a v jeho stínu můžeme trávit dlouhé hodiny.

Hliníková konstrukce odolá silnému dešti a izolační trojsklo zvládne chladnější počasí. Pokud budeme chtít naše chvíle v zimní zahradě prodloužit i do zimních měsíců, není problém prostor vybavit ohřívači.

Jak naplánovat celé místo

Při práci z domu je dobré se odpoutat od pohodlí domova, pokud v něm stále zůstaneme, nemusíme být natolik efektivní. Proto kancelář v zimní zahradě může mít z psychologického hlediska pozitivní efekt, pracujeme přeci již z exteriéru. Televizor, lednička či postel nás tu neruší.

A jak si celý prostor vybavit? I když to pro zimní zahradu není běžné, vyšší stůl a pohodlná židle by měla být součástí každého homeoffice. Notebook na klíně a nohy nahoře si můžeme užít po pracovní době. Při práci je dobré být v přirozeném posedu.   

Strasti se světlem

Díky velkým skleněným plochám nalezneme v zimní zahradě vždy dostatek přirozeného světla. A to je dobře. Jeho intenzita je pro oko daleko příjemnější než ta ze silné žárovky. Problém může nastat, pokud je zimní zahrada orientována na východ.

Je jasné, že stůl s počítačem se musí nacházet proti slunci, jinak na obrazovce neuvidíme zhola nic. Jak však bránit oči před nepříjemnými paprsky? Přední stěnu zimní zahrady lze vybavit účinným stíněním. To zaručí tmavší prostředí a zároveň reguluje klima uvnitř. Z bočních stěn pak získáme dostatek světla, abychom udrželi svoji koncentraci na zadaném úkolu.

V letních měsících pod pergolou 

Pergola je stále oblíbenější stavbou české zahrady. Svými vlasnostmi se vyrovná zimní zahradě. Odolné zastřešení z polykarbonátu zajistí příjemný stín za slunečních dní. A tak proč v létě neumístit homeoffice právě sem?