MagazínHliníková pergola a stavební povolení

Pergola je nedílnou součástí většiny rodinných domů. Pokud nad ní také uvažujete, zajímá vás nejspíše, jak je na tom hliníková pergola a stavební povolení. Přinášíme vám odpověď.

Pergola je nedílnou součástí většiny rodinných domů. Pokud nad ní také uvažujete, zajímá vás nejspíše, jak je na tom hliníková pergola a stavební povolení. Přinášíme vám odpověď. 
 
Nejprve je třeba zaměřit se na to, jak taková pergola vypadá. Jde obvykle o drobný přístavek, a tak není počítána do celkové plochy domu. Opakem je tomu u zimních zahrad, kde už se celková plocha sčítá. Otázka, jak je na tom hliníková pergola a stavební povolení je tedy spojena výhradně jenom s tím, o jaké se jedná rozměry. Roli zde nehraje ani to, zda jde o klasické montované řešení, realizované třeba svépomocí, nebo jde o projekt specializované firmy.

 

Hliníková pergola a stavební povolení – kdy není potřeba?

Zákon stanovuje, že pergola je malá drobná stavba, nejčastěji dřevěná či hliníková. Konkrétní materiál v tomto směru nehraje roli. To důležité, na co je třeba se zaměřit,jsou rozměry pergoly. A jak je na tom hliníková pergola a stavební povolení? Nejprve začneme u výšky dané stavby. §103 zákona č. 183/2006 Sb. říká, že daná stavba by na svou výšku rozhodně neměla přesáhnout pět metrů. Pokud je toto zachováno, není třeba se čehokoliv obávat a stavební povolení potřeba nebude. Stejně tak nebude třeba absolvovat ani zrychlené řízení spojené s ohlášením stavby.
 
Dále hraje roli i to, jak velká je celková zastavěná plocha. Ta by měla být vždy menší, než 25 metrů čtverečných. Jaké budou konkrétní boční rozměry, to nehraje žádnou roli. Pokud se při stavbě do těchto rozměrů vejdete, stavebnímu povolení se vyhnete.
 

Kdy musíte na úřad? 

Je pochopitelné, že hlavním důvodem bude to, že přesáhnete některý z daných rozměrů. To je tím hlavním důvodem. V takovém případě bude třeba žádat o územní souhlas, nebo rozhodnutí. Daná povinnost se ale netýká jenom daných rozměrů. Je třeba počítat i s tím, že zákon je poměrně bohatý na podmínky. 
 
Ideálním postupem je, že nejprve zajdete na stavební úřad se svou představou o tom, co plánujete vybudovat a za jakým účelem. Zde už získáte prvotní stanovisko buď o tom, že opakovaná návštěva nebude nutná, nebo se neobejdete bez žádosti o rozhodnutí nebo územní souhlas. S tím už je spojena řada povinností, kterými jsou hlavně nutnost dodání dokumentace, ale i souhlasných stanovisek sousedů. Stejně tak je třeba myslet i na případné výkresy, které poměrně jasně rozvádí příloha č. 7 k vyhlášce č. 503/2006 Sb., která je také dobrým informačním zdrojem pro každého.