MagazínOchraňte materiál dostatečně a vkusně zároveň

Spousta lidí řeší konstrukce pro uskladnění dřeva. Kam vlastně dřevo uložit? V jakých podmínkách? Pokusíme se vám přiblížit, jak vlastně dřevo skladovat a jaké máte v tomto směru možnosti.

Především je třeba rozlišit dvě kategorie skladování dřeva. První je uskladnění dřeva, když vám ho ve větším množství přivezou lesníci. V tuto chvíli se jedná v podstatě o dočasný způsob uskladnění, než všechny kusy dřeva přeberete a roztřídíte. Pro tento účel se hodí třeba plachtové kůlny či plachtové garáže. Výhodou je, že dřevo ukládáte do krytého prostoru, kde ho nepoškozuje déšť nebo sníh.

Nejlepší je, když má plachtová kůlna rovněž podlahu ze stejného materiálu. V takovém případě se dá dřevo nouzově a nárazově klást i přímo na zem. Není to sice ideální, ale když není jiná možnost, dá se to udělat. Rozhodně je ale lepší, aby mezi složeným dřevem a zemí proudil vzduch. Tak totiž máte zaručeno, že dřevo bude schnout a nebude plesnivět. 

Hodí se i transportní vozík 

Pro dobré sušení dřeva jsou ale nejvhodnější stojany na dřevo. U nich už je vždy zajištěn prostor mezi nimi a zemí. Díky tomu dřevo postupně vysychá. Součástí stojanů bývá i voděodolná polyesterová plachta, kterou je možné přes materiál přehodit. Dále je možné pořídit i transportní vozíky na dřevo, pokud třeba potřebujete pravidelně přepravovat dřevo ze stojanů ke krbu. 
 
Prezentace nabídky přístřešků a stojanů na dřevo
 

Speciální konstrukce pro proudění vzduchu

Pokud jde o dřevníky, ty mají větší kapacitu než stojany. Zároveň se jedná o krytý zastřešený objekt. Díky jeho konstrukci nemají dřevěná polínka kontakt se zemí. Zároveň speciálně provedená konstrukce umožňuje vždy dostatečné proudění vzduchu. Také je dřevo kdykoli připraveno pro použití.   

Více z kategorie: Přístřešky a stojany na dřevo