MagazínHistorie přístřešků pro auto

To máte hliníkové přístřešky, ocelové přístřešky, přístřešky volně stojící, přístřešky přikotvené ke zdi, přístřešky s boční stěnou a mnoho dalších. Nabídka je široká a neustále se rozšiřuje. Prakticky si můžete vytvořit variantu zcela na míru. Odkud tento typ stavby přišel a jaká je jeho budoucnost?

K dnešní podobě ušel přístřešek dlouhou cestu. Své kořeny datuje do 19. století, kdy se ve Francii začaly zakrývat prostory před vstupy do hotelů a bohatých domácností. Lidé tak mohli opouštět své kočáry zcela chráněny před přírodními živly. Opravdový přístřešek vzniká až v první polovině 20. století.

Inovativní američtí architekti v přístřešku viděli designově čistý prvek, který může plnit řadu funkcí. Například se tvrdilo, že lidé budou mít pod přístřeškem větší motivaci uklízet harampádí. Oproti garáži nezůstávají věcí skryté za zdmi, ale jsou na očích každému kolemjdoucímu. Stěžejní roli však stále hrála ochrana automobilu.

Moderní využití

Popularita přístřešků rapidně rostla od 50. let minulého století. Jejich jednoduchost odpovídala na trendy v architektuře. K výstavbě garáže potřebujete spoustu místa a peněz. Musíte vybudovat základy, obvodové zdi a investovat do dalších doplňků, které souvisí s ventilací a osvětlením. U přístřešku je realizace daleko snazší, navíc poskytuje téměř stejnou ochranu. A je daleko ekologičtější.

Přístřešek nabízí nekonečnou variabilitu ve svém designu. Přístřešky původně začínaly jako taková prodloužená ochranná ruka domu. Střecha pouze přečnívala přes zeď a chránila místo poblíž vstupu do obydlí. Postupně se z přístřešku stávala samostatná stavba, která buďto zůstala připojená k domu, nebo ji ti odvážnější nechali volně stojící.

Dřevěné přístřešky postupně doplnila varianta z umělých materiálů. Hliník dnes nabízí širokou nabídku různých typů, navíc pod sebe zvládne schovat i větší automobily. Ocel vyniká svým designem a velkou výdrží.

Trendy a budoucnost

Poptávka po přístřešcích se posouvá do atypického provedení a rozměrů. Lidé objevili krásu v jejich variabilitě. Proto se staví parkovací stání pro dodávky, obytné vozy či varianty pro více automobilů. Trendem je hliníkový materiál, který umožňuje vytvořit produkt zcela na míru. V nabídce jsou různé tvary střech a nekonečně barevných odstínů. 

Přístřešky pro auto se také využívají k řadě dalších činností. Například ke skladování materiálu a načiní. Zároveň si je lidé pořizují s cílem si pod nimi užít posezení s rodinou a přáteli. Z toho důvodu je větší tlak na jejich finální design a zpracování. 

A budoucnost? Je pravděpodobné, že se přístřešky budou vyvíjet s automobilovým průmyslem. Pokud silnici ovládnou hybridní nebo dokonce plně elektrické vozy, přístřešky se určitě přizpůsobí. Nejčastěji se zmiňují solární panely, které by se umístily na střechu. Ekologie bude hrát velkou roli. Takový přístřešek pak bude schopný elektřinou dobíjet vozidlo, případně dodávat energii do celého domu.