MagazínFotovoltaika o výkonu do 50 kW. Žádná licence ani stavební povolení

Vláda nedávno schválila a do poslanecké sněmovny poslala důležitou novelu energetického zákona. Ta zvyšuje limit na instalaci fotovoltaických panelů bez potřebné licence od ERÚ. Nová hodnota 50 kW může výrazně přispět k energetické soběstačnosti domácností i menších firem.

Jak se může zákon projevit v praxi? Nyní máte na střeše vašeho rodinného domu fotovoltaiku o nějakém výkonu. Ten však nestačí k pokrytí celkové spotřeby domácnosti. Díky tomu nenaplníte celý potenciál sluneční energie. Její využití se smrskne pouze na osvětlení a ohřev vody. Jenže technologie dnes nabízejí daleko širší možnosti.

Zvýšení limitu na 50 kW je důležitým krokem, jak pomoci domácnostem při snaze využívat obnovitelné zdroje. Takový výkon může pokrýt vytápění domu, dobíjení elektromobilu, ohřev bazénu a přebytek následně ukládat do baterie na horší časy. 

A co zásadního novela upravuje?

  • Pro fotovoltaiku do 50 kW nebude potřeba žádat o licenci Energetický regulační úřad
  • Zároveň nebude nutné měsíčně vykazovat výkon vaší solární elektrárny
  • Pro fotovoltaické elektrárny do 50 kW nebude nutné žádat o stavební povolení

Jak zvýšit výkon, když nemáte místo na střeše?

Pokud sníte o energetické nezávislosti a sluneční paprsky využívat například k vytápění, musíte se pustit do instalace většího výkonu. Střecha není nafukovací, většinou je velmi členitá a není natočená na správnou stranu. Kam však vysněné kilowatty umístit?

Řešení nabízí solární zahradní stavby. V nabídce Hobbytec naleznete solární pergoly, zimní zahrady i přístřešky pro auto. Panely jsou umístěny přímo v zastřešení z bezpečnostního skla. Elegantní provedení doprovází velmi slušný výkon. U nejmenší pergoly získáte 2,1 kW při rozměru 3,3 x 3,6 metru. Na opačném konci stojí velkorysá variantu s výkonem 7,35 kW a velikostí 7,6 x 5,4 metru.

Tabulka s přehledem velikostí a výkonů solárních pergol SOLAR ENERGO 2

RozměrPočet panelůVýkon
329 x 364 cm6 panelů2,1 kWp
437 x 536 cm12 panelů4,2 kWp
760 x 536 cm21 panelů7,35 kWp
 

Nebojte se kombinovat

Čísla vyjadřují pouze výkon samostatných staveb. Ovšem zahradní stavby lze krásně kombinovat. Za domem může stát menší samostatně stojící pergola, která bude sloužit jako letní altánek. K domu přikotvená zimní zahrada bude navazovat na interiér a rozšiřovat domácnost o další metry čtvereční. Před domem lze vybudovat elegantní přístřešek pro ochranu vašeho vozidla.

Všechny stavby budou solární a svým výkonem zvládnou nahradit distribuční zdroj elektřiny, ohřívat vodu a případně vytápět domácnost. Fotovoltaické panely přístřešku pro auto mohou dodávat energii elektromobilu. To vše umožní novela zákona, která bude definitivně schválena Poslaneckou sněmovnou na konci tohoto roku, případně na začátku toho příštího. 

Nejen domácnosti

Novela se nemusí týkat pouze rodinných domů. Využití větší porce kilowattů ocení také drobní podnikatelé, kteří jimi mohou krýt výraznou část spotřeby elektřiny. I v tomto případě můžete sáhnout po solárních zahradních stavbách. Především přístřešky pro auto mohou zakrýt parkoviště před výrobnou či kancelářskou budovou.