MagazínFotovoltaika na zahradní stavbě je lepší než panely na rodinném domě

Titulek hlásá odvážné ale pravdivé tvrzení. Ke spojení fotovoltaického systému a zahradních staveb se schylovalo dlouhou, chybělo však funkční a elegantní řešení. Nám se podařilo spojit hliníkovou konstrukci a zastřešení z bezpečnostního skla, do kterého jsou solární panely zcela integrovány. Výsledek posuďte sami.

Je jasně, že využití solární energie se stává aktuálním tématem. Tlak na využití obnovitelných zdrojů ze strany autorit je výrazný. Nejistá zahraniční situace jen přitopila k negativním okolnostem na tuzemské energetické scéně. Rostoucí ceny energie se dotýkají každé domácnosti v Česku.

Fotovoltaický boom se pomalu vrací a každý již přemýšlí, jakým směrem ho uchopit. Solární panely na střechách rodinných domů získávají obrovského konkurenta. Solární panely zabudované do zastřešení zahradní stavby jsou elegantnější a nabídnou stejný výkon.

Střecha domu vs. zahradní stavba

Přidělané obří solární panely na střechách rodinných domů jsou nevzhledné a nepraktické. Solární pergoly, zimní zahrady a přístřešky pro auto integrují fotovoltaický systém přímo do svého zastřešení. Panely jsou implantované do bezpečnostního skla a celé pojetí působí velmi moderně.

Z hlediska výkonu nic neztratíte. Solární zahradní stavba v rozměru 6 x 4, který patří k těm nejčastějším, se vyrovná fotovoltaickému systému běžného rodinného domu. Pergolu či přístřešek je navíc možné umístit na nejvhodnější místo na zahradě. Na takové, kde bude slunce svítit celý den s největší intenzitou.

Rychlá návratnost

Silné argumenty musí doplnit silná čísla. Pokud si chystáte vytvořit kryté zahradní posezení a zároveň najít řešení, jak ušetřit na ročních výdajích za elektřinu, můžete zabít dvě mouchy jednou ranou. Rozměry hliníkové konstrukce zahradní stavby lze přizpůsobit vysněnému výkonu fotovoltaického systému. Zastřešení se solárními panely bude mít také stínící funkci, ovšem při zachování dostatečné transparentnosti.

Návratnost investice u zahradní stavby v rozměru 6 x 4 metry

  • Cena zahradní pergoly – 183 332 Kč
  • Zastřešení s FVE, včetně dalšího komponentů - 280 725 Kč
  • Celková cena zahradní stavby – 477 807 Kč
  • Cena energie – 4,2 Kč/kWh
  • Výkon – 4,56 KW
  • Dotace až 200 000 Kč
  • Návratnost 8,2 roku
  • Poznámka: Při využití energie ve výši 70 %

Zlatá investice do budoucna

A kdy je nejlepší čas investovat do solární zahradní stavby? Právě teď. Očekáváme, že poptávka bude růst a technologie se budou zdražovat. Navíc již víme, že se fotovoltaické řešení opravdu vyplatí, tak proč si nechávat utíkat příležitost.

Pokud chcete rychlou návratnost investice, je dobré spotřebovávat alespoň 70 % vyrobené energie. Solární zahradní stavby jsou vybavené baterií, která vám pomůže energii schovat na budoucí využití. Můžete také zvolit mezi ostrovní variantou a připojení k distribuční síti. První řešení bude sloužit pouze pro vás a je ideální na místa, kde není připojení k elektřině. U druhé možnosti se přímo připojujete k distribuční síti a máte možnost energii prodávat ostatním.