MagazínFotovoltaická technologie solárních zahradních staveb

Připravili jsme si pro vás menší slovníček částí našeho fotovoltaického systému. Jím disponují všechny solární stavby od základních přístřešků přes zimní zahrady až po autobusové zastávky. Jednotlivé prvky se opírají o nejmodernější technologie.

Našim cílem bylo zajistit, aby všechny vyrobená energie mohla jít do domu a přebytky se ukládat do baterie na pozdější časy. Lze také zajistit, aby solární zahradní stavby byly zcela soběstačně a nezávislé na distribuční síti.  

Jaký typ solární panelů používáme?

Jedná se o fotovoltaické tenkovrstvé monokrystalické panely. Ty mohou být jednostranné či dokonce bifaciální a při světlém podkladu využívat difuzní světlo. Taková varianta zvyšuje účinnost systému až o 30 %. Vše díky provedení sklo-sklo, kdy jsou panely zalisované mezi dvě vrstvy bezpečnostního skla.

Jakého výkonu následně mohou dosáhnout? Na jednom bifaciálním panelu vzniká výkon až 350 wp. Pergola o oblíbené velikosti 4,4 x 5,3 metru nabídne 12 panelů o celkovém výkonu 4,2 kWp. To vše při zachování 10% transparentnosti.

Tabulka výkonu solární pergoly SOLAR ENERGO

RozměrPočet panelůVýkon
329 x 364 cm6 panelů2,1 kWp
437 x 536 cm12 panelů4,2 kWp
760 x 536 cm21 panelů7,35 kWp

Optimizér fotovoltaických panelů

Jak název napovídá, tak optimizér má funkci optimalizovat jednotlivé panely, aby dosahovaly vyšší energetické výtěžnosti. Do celého systému vnáší smart funkce, které zajistí vyšší spolehlivost. Jedná se například o automatické vypnutí jednotlivých panelů, či jejich monitoring za účelem sledování výroby energie a správy systému. Konfigurace pak probíhá pomocí mobilního zařízení se systémy Android nebo iOS.

Asymetrický hybridní střídač

Nejprve je třeba si říci, k čemu střídač slouží. Základní součást fotovoltaického systému přeměňuje stejnosměrný proud z panelů na střídavý. Tedy na elektřinu, kterou lze následně použít v domácnosti. Zároveň se jedná o inteligentní elektroniku, která monitoruje výkon solárních panelů a sleduje důležité parametry celé sítě.

Přívlastek hybridní pak znamená, že je schopen provozu v ostrovní variantě, kdy nejsme připojeni k distribuční síti, a zároveň ve verzi, kdy jsme její součástí. V praxi to znamená, že si sám určuje, zda je lepší čerpat energii z uložené baterie, z distribuční sítě anebo přímo ze solárních panelů.

U našich solárních staveb využíváme služeb asymetrického střídače. Ten rozděluje výkon do více fází s ohledem na to, kde je elektřina zrovna potřeba. Vyrobená energie tak pokrývá veškerou spotřebu v domě a nic nepřetéká do sítě.

Monitorovací příslušenství

Důležitou součástí funkce střídače je monitorovací příslušenství. Díky němu můžete sledovat provoz střídače ze svého mobilního telefonu, a to prostřednictvím uživatelsky jednoduché aplikace. Zde získáte kompletní přehled o spotřebě a stavu uložené energie.

Baterie Growatt

Námi použité baterie vynikají flexibilně volitelnou kapacitou od 7,58 kWh do 25,6 kWh. Díky tomu získáte dostatek prostoru si elektřinu uložit na čas, kdy bude nebe pod mrakem. Takhle účinné baterie ještě více umocňují soběstačnost solárních zahradních staveb. Díky tomu si je můžete postavit na jakémkoliv místě, aniž byste je zapojili do distribuční sítě.