MagazínEnergetický systém zimní zahrady

Zimní zahrady dneška slouží nejen pro pěstování rostlin a odpočinek. Jestliže prostor zimní zahrady naplánujeme efektivně, lze jej úspěšně využít také pro zisk energie ze slunečního záření.

12.6.2017

Zimní zahrady dneška slouží nejen pro pěstování rostlin a odpočinek. Jestliže prostor zimní zahrady naplánujeme efektivně, lze jej úspěšně využít také pro zisk energie ze slunečního záření.
 

Pasivní energetický systém

Stejně jako skleníky na zahradách lze v zimní zahradě využít takzvaného skleníkového efektu a tím využít sluneční záření jako pasivní zdroj energie. Sluneční paprsky, které dopadají na povrch opláštění zimní zahrady, ohřívají nejen prosklené povrchy, ale také vzduch v prostoru zimní zahrady. Síla energetického záření je však přímo úměrná dané roční době a zejména orientaci zimní zahrady ke světovým stranám.
 

Tepelné ztráty

Zimní zahrada může sloužit jako energetický nárazník. Protože významně ovlivní tepelné ztráty obytného prostoru za zahradou. Prostor zimní zahrady je pak přirozeným přechodem mezi exteriérem a interiérem a lze pomocí ní dosáhnout energetického zisku, a to i v případě, že se bude jednat o zimní zahradu sezonní a tudíž netemperovanou. V případě celoročních zimních zahrad jsou tyto energetické zisky významnější.
 

Všeho moc škodí

Pokud by zimní zahrada byla bez adekvátního stínění a větrání, nedalo by se v ní dlouhodobě pobývat. Proto je vhodné zimní zahradu zastínit. To lze přirozeně pomocí vzrostlé vegetace, speciální okenní folie nebo pomocí rolet, markýz či žaluzií. Za vhodnější pak lze považovat exteriérový typ stínění. Optimální je využití systému automatického čidla, které bude dle potřeby ovládat větrání a také stínění zimní zahrady.
 

Celoroční zimní zahrady a jejich úsporný provoz

Aby byl provoz temperované zimní zahrady energeticky méně náročný, je vhodné zvolit při realizaci dobře izolující materiály, které mají možnost akumulace tepla. Také velmi záleží na vhodném začlenění zimní zahrady do prostoru domu a její orientace na světovou stranu. V neposlední řadě je důležité zvolit nejen kvalitní materiály pro konstrukci, ale také izolační skla pro opláštění celoroční zimní zahrady.
 

Realizace zimní zahrady

S realizací zimní zahrady bychom se měli již ve fázi plánování obrátit na odborníky s tradicí. Za vhodné je využít možnost navštívení ukázkového centra, kde si lze některé druhy zimních zahrad prohlédnout a zjistit výhody a úskalí daného typu zimní zahrady.