MagazínEloxovaný hliník jako ideální materiál pro zahradní stavby

Co je eloxování? Jedná se o povrchovou úpravu hliníku, kdy je vytvořena tvrdá vrstva oxidu. Výsledkem je větší odolnost materiálu vůči mechanickému poškození. Zároveň dochází k prodloužení životnosti a údržba se stává snadnější.

Zimní zahrady, pergoly, přístřešky pro auto a mnoho dalšího. Zahradní stavby a doplňky se postupně oblékají do hliníkového oděvu. Jedná se o populární řešení. Tento materiál vyniká svým vzhledem, kvalitou a univerzalitou. Díky tomu si nachází své místo na zahradách všech stylů.

Nesmrtelný hliník

Eloxování představuje jednoduchý nicméně velmi účinný proces. Samotný hliník je měkký a snadno se špiní. Při eloxování vzniká vrstva oxidu, která těmto nežádoucím vlastnostem zabraňuje. A přidává něco navíc. Povrch je následně velmi odolný i vůči silným chemikáliím a poškrábání. Hliník si tak svůj lesk zachová po dlouhá léta.

Zahradní architektura

Eloxovaný hliník nachází uplatnění v řadě odvětvích. Používá se v mobilních telefonech, fotoaparátech, špercích, a především v zahradní architektuře. V minulých letech se stal opravdovým trendem při realizacích zimních zahrad, pergol a přístřešků pro auto.

Kromě zmíněných předností, nové majitele uspokojí především svojí variabilitou. Hliníkové profily je možné přizpůsobit zcela na míru. A nejedná se pouze o finální rozměry a celkové provedení. Povrch je možné sladit do jakékoliv barvy dle vzorníku RAL. Stavba tak zapadne k jakékoliv fasádě domu.

Eloxování proti korozi

Tvrdá vrstva oxidu hliníkový profil dokonale hermeticky uzavře. Vzhled zůstává stejný. Ovšem povrch je následně maximálně chráněný proti korozi. Ke stárnutí materiálu tak příliš nedochází a vy se nemusíte bát, že po nějaké době budete muset jednotlivé části měnit.

UV záření nemá šanci

Hliníkový profil se nejčastěji doplňuje o zastřešení z polykarbonátu. Jedná se o ideální kombinaci, která společně odolá silnému UV záření. Nehrozí tak vyblednutí materiálu ani přehřátí interiéru. Střecha z polykarbonátu obsahuje účinný filtr, který tomuto náporu úspěšně odolává. Posezení na zahradě si tak můžete užívat po celý rok. Za horkých dní je pod pergolou vždy příjemní klima. Přístřešek pro auto naopak ochrání před vyblednutím laku. 

V Hobbytec se soustředíme na vlastní výrobu staveb z hliníkového materiálu. Podívejte se do naší výroby