MagazínPraktické výhody dřevostavby

Vlastnosti dřevostavby jsou neoddiskutovatelné. Jedná se o nízkoenergetickou stavbu v moderním designu a zcela šetrnou k přírodě. Jak však poznáme tu pravou? Máme pro vás pár rad, abyste se nenechali nachytat.

Za opravdu skutečnou dřevostavbu lze označit montovaný dům z panelů SIP. Ty pocházejí jsou z masivního dřeva a jsou určeny jak pro nosné konstrukce obvodových stěn, tak i pro střechy a podlahy. Vyznačují se vysokou statickou únosností a požární odolností. Další možností je použití panelů DEK, které jsou maximálně ekologické.

Ekologická stavba

Se stálým důrazem na ekologii ve všech průmyslových odvětvích není ani stavební průmysl výjimkou a technologie jdou v tomto směru neustále kupředu. Panely DEK jsou zcela dřevěnné a k jejich výrobě není použito žádných chemických přípravků ani lepidel. Navíc jsou vyráběny přesně na míru, množství odpadu je tak vždy sníženo zcela na minimum.

Rychlost výstavby

Díky zcela přesné přípravě materiálu na míru daného projektu je následná montáž na místě stavby velmi rychlá. Lze bez nadsázky říci, že středně velká dřevostavba o dvou podlažích je smontována v řádu několika málo dní. A to se v konečném důsledku opět projeví na celkové ceně. V případě, že na pozemku není složitější terén, je značná část domu složená pomocí hydraulické ruky z auta přímo na základovou desku.

Podívejte se na celý postup stavby 

Větší obytný prostor

Panely DEK a SIP jsou oproti zděným stavbám mnohem tenčí. To však nemá vliv na tepelně izolační vlastnosti stěny montovaného domu. Avšak značně se tato skutečnost projeví ve velikosti vnitřní plochu. Tenčí panel představuje cca 12m2 užitného prostoru navíc, než je tomu při použití cihlového materiálu.