MagazínVytvořte místo pro děti i přátele

S blížící se zimou je potřeba vzbudit zahradu ze zimního spánku. Především milovníci venkovního posezení ocení v tento čas služby dřevěné pergoly, která nejen ochrání před nežádoucím počasím ale především oživí zahradu i dům samotný.

Nejprve se musíte rozhodnout, kam vlastně chcete pergolu instalovat. Na výběr je zda bude stát samostatně nebo bude připevněná ke zdi domu. Ve druhém případě stavba vytváří vlastně jakýsi plynulý přechod zevnitř ven. Mohou být postaveny u výstupu na zahradu. Stávají se tak spojovacím prvkem a mohou sloužit jako letní jídelna.

Tip: hliníkové pergoly

Funkčnost i estetický dojem 

Dřevěné pergoly ke zdi je nezbytné ukotvit. Proces probíhá jak do dlažby tak do zdi. Díky tomu je stavba velice pevná a opírá se střechou o zeď domu. Pergoly u zdi mohou sloužit i jako prostor ke grilování, není nic jednoduššího, než sem umístit zahradní vybavení k posezení. Dá se ale využít i jako krytá herna pro děti, které si tak mohou hrát venku, a to i za špatného počasí. Kombinace dřevěné konstrukce s polykarbonátovým zastřešením nabízí plnou funkčnost i příjemný estetický dojem

Eliminace vlivů prostředí 

Konečně druhou kategorií jsou pergoly ze dřeva, a sice tzv. pergoly samonosné. Můžete je umístit kamkoli chcete, všude se budou hodit. Obecně jde o to, že se na ně používá vícevrstvé lepené lamelové dřevo s impregnací. To je zárukou, že konstrukce nebude tak snadno podléhat vlivům okolního prostředí, protože při práci se dřevem je nutné brát vždy zřetel na to, že jde o hygroskopický materiál, to znamená, že pohlcuje vzdušnou vlhkost. Za deště bobtná, naopak v suchu sesychá. 
 

Více z kategorie Pergoly