MagazínCo se spadaným listím

Listí uhrabte na velkou hromadu, pak se pořádně rozběhněte a do kupy skočte. Stále oblíbená zábava děti i starších. Ale co pak s ním? Možností je několik. Čas, kdy se nám zahrada zbarví do romantických barev, přichází a je nutné se na něj připravit.

Děti hrábě do ruky a tatínek nástup s kanystrem benzínu. Maminka škrtá. Takový postup už dávno není moderní. Listí je přírodní materiál, který se dá velmi efektivně využít. Ať už jako kompost, ochrana náchylných trvalek či okrasa.

Kompostuje celá rodina

Nesmrtelní romantici si zamilují různé barvy listí a nechají ho spadané na trávníků. Naopak praktičtí jedinci se pustí do kompostování. Listí spadá do kategorie tzv. hnědého nebo uhlíkatého materiálu a pro kompost je tak velmi důležité. Z těchto důvodů je dobré ho sesbírat a použít. Vytvoříte si dokonalý základ na jarní výsadbu.

Kompost nebo kompostér? Pro většinu lidí se jedná o stejnou věc. Nikoliv. Kompost je hromada, kam ukládáme materiál zcela volně. Naopak kompostér je speciálně navržená nádoba, která je určena k této činnosti. Z této charakteristiky vyplývají výhody a nevýhody. S kompostem je větší starost, ovšem pojme daleko širší skladbu materiálu. Kompostérů je dnes již velká řada a dají se umístit i do interiéru. Ovšem pokud máte velkou zahradu, proč nezvolit oboje?

Pomozte půdě na zahradě

A pokud nemáte kompostér, stačí vzít sekačku a listí co nejvíce rozmělnit. Vytvoříte přírodní hnojivo a půdě dodáte žádané živiny. Navíc pomůže udržet vlhkost a celá plocha zahrady nepodlehne zimnímu počasí.

A květiny?

Nejen půda, ale také květiny mohou profitovat z tohoto přírodního kabátu. Vezměte hrabičky a listí přihrňte k rostlinám. Následně ho můžete přikrýt kompostem, aby ho vítr neodfoukl. Choulostivější trvalky jako rododendrony, azalky a živé ploty vám poděkují.

A čím listí sbírat?

Hrábě jsou osvědčenou klasikou, ovšem možná již mírně přežitou. S vývojem zahradních vysavačů se pozornost přemístila spíše na ně. Jsou šetrnější k půdě a jde to s nimi rychleji. Dnes disponují i zpětným chodem, se kterým umístíte listí na požadované místo.