MagazínCo pěstovat ve skleníku?

Ve skleníku lze pěstovat rajčata, papriky, okurky, kedlubny, révu, salát. Každá z těchto rostlin má jiné nároky na pěstování. Jak dosáhnout bohaté úrody?

Ve skleníku lze pěstovat rajčata, papriky, okurky, kedlubny, révu, salát. Každá z těchto rostlin má jiné nároky na pěstování. Jak dosáhnout bohaté úrody?
 

Skleník plný zeleniny

Pokud postupujete podle určitých pravidel, seznámíte se s nároky jednotlivých rostlin, pak je úspěch zaručen. Aby skleník fungoval jak má a rostlinám se dařilo, musí být každá rostlina umístěna na vhodném místě a mít dostatečnou péči. Předtím, než se pustíte do samotného sázení, je vhodné si naplánovat co kde budete sázet. 

 

Teplomilné rostliny

  • Salátové okurky - jsou teplomilné, ideální je pro ně 25–30 °C ve dne a 15–20 °C v noci. Rozrůstají se na velké plochy. Potřebují mít neustále vlhkou půdu, kdy je nutné zalívat pouze ke kořenům, aby na listech nevznikala plíseň.  Je třeba pravidelně zaštipovat výhonky a hnojit hnojivem na okurky. 
     
  • Papriky - rovněž vyžadují vlhký substrát, oproti okurkám koření mnohem hlouběji. Je možné je kropit i na listech. Výhonky pravidelně zaštipujte, přihnojujte stejným hnojivem jako okurky. 
     
  • Rajčata - mají rády teplotu 23–26 °C a vzdušnější prostředí. Ideální je umístit  je do přední části skleníku. Je možné jim dopřát trochu stínu. Snesou i krátkodobá sucho. Na 1 m2 lze vysadit  2 - 5 rajčat.  
     

Drobná zelenina

Pod rajčata je možné jako podrost umístit ředkvičky, cibulku, mrkev, salát, kedlubny nebo řeřichu. Kedlubny, mrkve a cibulku je možné vypěstovat za sezónu pouze jednou. Salát, ředkvičky a řeřichu můžete vysévat několikrát za sezonu. Ledový salát umožní sklízet jednotlivé listy průběžně.
 

Vinná réva

Vinná réva má ve skleníku ideální podmínky. Hrozny dozrají mnohem dříve než na poli. Rovněž skleník rostlinám poskytne ochranu před škůdci a ptáky. Pod révou se bude dařit rajčatům. Zakoupit lze i speciální odrůdy skleníkové révy.