MagazínCo je bioklimatická stavba?

Pojem bioklimatický v sobě spojuje design stavby, její užitnost a okolní klima. Bioklimatická stavba má za cíl vytvořit komfortní prostředí za každého počasí. K tomu využívá základních principů, které jsou zároveň šetrné k přírodě. Negativní ekologický dopad musí být co nejmenší.

Bioklimatické stavby se postupně dostávají do všech sfér architektury. Chránit životní prostředí není pouze moderním trend, nýbrž nutnost, která kráčí směrem k budoucí udržitelnosti. A jak se na této cestě podílet? 

Bioklimatická architektura

Jedná se o novou věc? Nikoliv. Státy středozemního moře a především ve španělsku se architektura přizpůsobovala klimatickým podmínkám odjakživa. Bylo třeba se vypořádat s náročným podnebím, které v této oblasti panuje. Použité materiály, přirozená ventilace vzduchu, efektivní využití sluneční energie a další aspekty se promítaly do podoby jednotlivých budov.

Postupem času se do procesu vložily nové technologie, které udělaly další krok k maximální udržitelnosti a pasivitě. Domy se začaly stávat zcela soběstačnými jednotkami, které začaly využívat přírodní zdroje pro zajištění všech důležitých potřeb a maximálního pohodlí obyvatelů. Stavební průmysl se rozhodl využít slunce, větru a deště ke snížení vlastního enviromentálního dopadu.

Bioklimatický design

Nemusíme však mít dům od podlahy až po střechu nabitý moderními přístroji, abychom si vytvořili bioklimatickou stavbu. Stačí se řídit pár zásadami.

  • Závisí na orientaci, velikosti a designu stavby. Vše musí být naplánováno s ohledem k úspoře energie. A může rozhodovat i odstín fasády.
  • Použité materiály musí být použity tak, aby nedocházelo k výrazným tepelným ztrátám. Zde se nesmí podcenit jediné místo, od zdí přes dveře až po střechu. Tepelné mosty se mohou vytvořit kdekoliv.
  • Menší domy mají lepší bioklimatické vlastnosti. Je dobré využívat větší plochy oken k získání energie ze slunce.
  • Zeleň pomáhá k zajištění chladnějšího klimatu. Květiny pohlcují sluneční záření a brání k přehřátí interiéru. Nebojte se jich.
  • Dokonalý odvětrávací systém může zajistit příjemné teploty i za horkých dní.

Využití v zahradní architektuře

O pasivních domech, nízkoenergetických budovách a podobných stavbách bylo napsáno již mnoho. V Hobbytec se však soustředíme na zahradní architekturu. Také sem se tento trend postupně dostává. Například zimní zahrady disponují velkým posuvným zasklením, které se dá kdykoliv otevřít zcela dokořán. Vždy získáte přístup čerstvého vzduchu.

Stále velkou novinkou jsou bioklimatické pergoly. Ty splňují požadavky bioklimatické architektury na sto procent. Jejich design je navržen, aby zúčastněným osobám zajistil maximální pohodlí při každém počasí. A v čem tkví jejich krása?

Bioklimatická pergola

Vše důležité nalezneme v zastřešení. Otočné lamely bioklimatické pergoly fungují na jednoduchém systému, který je k nezaplacení. Jejich poloha se dá kdykoliv přizpůsobit okolním podmínkám. Pokud prší, lze je snadno uzavřít. V případě horkého slunce naopak natočit do takové polohy, aby vás sluneční paprsky příliš neotravovaly.

Zároveň se jedná o chytrou stavbu a proces uzavírání se dá zautomatizovat. Větrná a dešťová čidla budou řídit polohu lamel dle vlastního uvážení. Pokud dojde k silnému větru, systém vše rozpozná a lamely otevře, aby nedošlo k podfouknutí zastřešení a nežádoucímu poškození pergoly.