MagazínČištění dvířek krbových kamen

I přes veškerou péči o krbová kamna, je potřeba provádět jejich pravidelné čištění.Tím prodloužíme jejich výkon, životnost a je na ně i hezký pohled, zejména, co se týká prosklených dvířek krbových kamen.

26.4.2017
 
I přes veškerou péči o krbová kamna, je potřeba provádět jejich pravidelné čištění.Tím prodloužíme jejich výkon, životnost a je na ně i hezký pohled, zejména, co se týká prosklených dvířek krbových kamen.
 

Dvířka opatřená sklem

Dvířka krbových kamen bývají opatřená speciálními žáruvzdornými skly, která jsou odolná vůči vysokým teplotním výkyvům a nepodléhají tepelným šokům. V případě, že dojde k jejich rozbití, je to způsobeno spíše mechanickou cestou, nárazem nebo násilným zavíráním dvířek, apod.
 

Znečištěná skla

Skla dvířek krbových kamen bývají znečištěná zejména v důsledku způsobu provozu kamen a druhu použitého paliva. Prostřednictvím správného zatápění, regulace sekundárního vzduchu a použitím suchého a vhodného paliva, lze těmto problémům předcházet.
 
Čištění skel krbových dvířek sklo dvířek v krbových kamnech lze čistit pouze tehdy, jsou li kamna studená. Pro čištění, lze jednoduše použít navlhčené noviny, obalené popelem. Není vůbec vhodné používat k čištění jakékoliv brusné materiály nebo chemické přípravky, nejsou li přímo určeny na čištění skel dvířek krbových kamen.
 

Jak předcházet znečištění skel

Je potřeba zabezpečit adekvátní tah komína, jeho pravidelnou údržbou. Dodržovat správný způsob zapalování a používat vhodné palivo v přiměřeném množství. Správné nastavení regulace přívodu sekundárního vzduchu, vytvoří v ohništi žár, který bude optimální pro udržení čistoty skel dvířek krbových kamen.
 

Dřevo vhodné do krbových kamen

Ani ta nejlepší krbová kamna nebudou dobře hřát, jestliže v nich budeme topit nevhodným palivem. Nejen, že se neohřejeme, ale nevhodným topením i zkracujeme životnost krbových kamen. Pro topení v krbu jsou nejvhodnější, suchá a tvrdá dřeva, která hoří sálavým plamenem a vytvářejí množství žhavých uhlíků a malé množství popela. Ideální je dub, buk, jasan, habr.