MagazínChcete vylepšit a zhodnotit zahradu? Pořiďte si skleník

Urychlit si jarní úrodu salátů, rajčat, paprik, předpěstovat květiny nebo bylinky, to vše umožní skleník. V zahradě pro něj jistě najdete i další využití.

13.4.2017

Urychlit si jarní úrodu salátů, rajčat, paprik, předpěstovat květiny nebo bylinky, to vše umožní skleník. V zahradě pro něj jistě najdete i další využití. 
 

Uvažujte o skleníku

Pokud jste aktivním zahrádkářem, milujete sázení a pěstování zeleniny či květin, pak rozhodně o skleníku uvažujte. Jeho pořízení není sice nejlevnější záležitost, ale tato investice se vám z dlouhodobého hlediska vyplatí. Pořízením skleníku zvýšíte hodnotu své zahrady. 
 

Jaký skleník?

Při výběru skleněného či polykarbonátového skleníku se zaměřte především na jeho velikost, materiál konstrukce a také nabídku příslušenství ke skleníku. Vhodně vybraný skleník je důležitý také z hlediska jeho plánovaného využití. Jiný typ skleníku potřebujete pro celoroční provoz a jiný pro sezónní předpěstování zeleniny. Větší a robustní skleník vás nijak nebude omezovat ve vašem pěstitelském elánu. 
 

Kam s ním? 

Důležitou úlohu hraje také umístění skleníku. V zahradě může stát jako samostatná stavba nebo můžete skleník z polykarbonátu přistavět k zahradnímu domku či k boční stěně domu. Skleník tak lépe napojíte na přívod vody a můžete využít akumulačních schopností stěn. Uvítáte také možnost vybudovat vstup do skleníku rovnou z domu. Počítejte se stíněním skleníku domem a také hrozí pád  sněhu či ledu ze střechy rovnou na skleník.
 

Podle čeho si vybrat?

Na internetu si vytvoříte dokonalý přehled o typech skleníků na českém trhu. Pro doplňkové pěstování zeleniny vám postačí menší zahradní skleník o rozměrech 2,5 x 3m. Pro pravidelné pěstování zeleniny je třeba zvolit alespoň 3x4,5 m. Rostliny ve velkých nádobách zabírají nejvíce prostoru. Pokud bude sloužit skleník pro přezimování těchto rostlin, volte raději větší velikost. Ideální je rozměr plochy 12 m2.