MagazínCestování se zvířetem

Potřebujete se připravit na cestu se zvířetem? Příprava na cestu vás bude stát nemálo úsilí. Ale jestli se dobře připravíte, nemusí být cestování se zvířetem žádná tragédie.

3.10.2017
 
Potřebujete se připravit na cestu se zvířetem? Příprava na cestu vás bude stát nemálo úsilí. Ale jestli se dobře připravíte, nemusí být cestování se zvířetem žádná tragédie.
 

Příprava před cestou
 

Pokud cestujete kdekoliv po Evropě, máte jako majitel zvířete povinnost nechat označit zvíře mikročipem. Tento úkon provede vašemu zvířeti za úplatu veterinář. Po označení je potřeba v případě cestování do zahraničí požádat o vydání cestovního pasu. Jde o mezinárodní průkaz pro malá zvířata. I o něj si lze požádat u veterináře.
 

Očkování
 

Mezi samozřejmost patří, že chcete-li se zvířetem cestovat, mělo by být řádně očkováno proti vzteklině. V případě, že cestujete se zvířetem do ciziny, je vhodné zvážit očkování i proti jiným chorobám. Některé země vyžadují před vstupem na jejich území ošetření psa proti echinokokóze. Jde o odčervení psa a aktuální seznam zemí by vám měl podat veterinář.
 

Cesta se zvířetem
 

Samotná cesta představuje pro zvíře stres, je proto dobré se na ní řádně a s předstihem připravit. Ať už pojedete jakýmkoliv dopravním prostředkem, budete potřebovat přepravní box. Pamatujte, že u různých dopravních společností můžete za přepravní box hradit různý poplatek jako za další zavazadlo.
 

Přepravní box
 

Jde v podstatě o transportní klec, kterou lze pořídit podle potřeby zvířete v různých velikostech. Klec má hliníkový rám a pevné stěny a zajišťuje přepravovanému zvířeti vlastní bezpečí i dostatečný prostorový komfort po dobu cestování. Je však potřeba, aby v závislosti na délce trvání cesty mělo zvíře zabezpečeno možnost vyvenčit se a mít přístup k tekutinám.
 

Doporučení
 

Pobyt v přepravním boxu ulehčíte zvířeti, když mu před cestou dáte jíst jen velmi lehkou stravu nebo vůbec nic. Dbáte na dostatečný přísun tekutin a je dobré mu dát do klece jeho oblíbenou deku a hračku. Ideální je mít transportní klec doma dřív než před samotnou cestou aby si na ní mohlo zvíře postupně zvykat.