MagazínBěžná údržba motorové pily

Údržba motorové pily je nedílnou součástí práce s pilou a vede k docílení její optimální životnosti.

10.4.2017

Údržba motorové pily je nedílnou součástí práce s pilou a vede k docílení její optimální životnosti.
 

 

Údržba vzduchového filtru motorové pily

Nepracujeme bez vzduchového filtru nebo s filtrem znečištěným. Znečištěný filtr způsobí, že má motorová pila nižší výkon a vyšší spotřebu paliva. Před odšroubováním krytu vzduchového filtru odstraníme hrubé nečistoty, aby nenapadaly do komory karburátoru. Sejmeme filtr, nasadíme čistý filtr a uzavřeme kryt filtru. Filtr je vhodné čistit proplachem v nádobě s čistým benzínem. Používáme jen suchý a čistý filtr.
 

Žebra válce

Po práci je nutné očistit žebra válce. Žebra motorové pily očistíme tak, že seškrábneme nečistoty a ty pak opatrně odstraníme. Zanedbání této údržby může vést k zadření válce motorové pily.
 

Palivová nádrž

Podle potřeby, závisí na užívání motorové pily, vyžaduje čištění i sací hlava palivové nádrže. Sací hlavu vyjmeme a propláchneme v čistém benzínu. V případě nutnosti ji vyměníme.
 

Výfuk

Při spalování pohonných hmot se výfukové kanály motorové pily zanášejí. Čistíme je tak, že sejmeme tlumič výfuku a nečistoty opatrně odstraníme, dbáme při tom na to, aby nám nenapadaly do válce. Po té našroubujeme zpět tlumič.
 

Kontrola řetězky

Kontrolu provádíme, v závislosti na používání pily. Při každodenním používání, provádíme tuto kontrolu jednou týdně. Plochým pilníkem nebo šroubovákem přejedeme po vrcholu zubů řetězky, a když zadrhuje a zjistíme její opotřebení větší, než povoluje výrobce, řetězku vyměníme.
 

Tip:

Může se zdát, že péče o motorovou pilu je náročná, ale podobně bude náročná péče o pilu elektrickou či aku pilu. A pokud chceme, aby nám pila dobře a dlouho sloužila, je potřeba při jejím pořízení pečlivě prostudovat návod.