MagazínBazén v zimní zahradě. Ano, či ne?

Koupání ve vyhřáté vodě s výhledem na padající sníh? Není člověka, který by jedinkrát nezatoužil po této romantice. Zimní zahrada k umístění bazénu vybízí. Avšak s ním mohou vznikat dodatečné problémy. A to především s vlhkostí. Jak se tomuto vyhnout?

Za teplejšího počasí lze velké skleněné plochy roztáhnout, zatímco v chladných večerech můžeme vše uzavřít. Zimní zahrada a bazén nabízí opravdu lákavé spojení. Ovšem nic není tak snadné, jak vypadá.

Zimní koupání

Nemusíte si pořizovat celoroční zimní zahradu, abyste si prodloužili chvíle v přírodě do chladných měsíců. I sezónní varianta vás v tomto může uspokojit. Stačí pořídit odpovídající vytápění. Důležité je také stavbu správně nasměrovat. Jižní strana zajistí nejintenzivnější přísun slunečních paprsků. Pohodu vám také přinese jihovýchod či jihozápad.

Jak zimní zahradu připravit

I když se smíříte s velkou investicí do kvalitní zimní zahrady a bazénu, musíte ještě počítat s dodatečnými náklady. Ty vzniknou v souvislosti s následným provozem vašeho relaxačního centra. Vytvořili jste totiž velmi složité klimatické podmínky, které ovlivňuje bazén, venkovní prostředí a interiér domu. Vlhkost se stane všudypřítomnou komplikací.

Začneme u domu. Hlavním důvodem, proč si budujeme zimní zahrady, je získání většího prostoru v obydlí. Ve většině případů se tak interiér zimní zahrady přímo propojuje s obývacím pokojem či jídelnou. Pokud sem umístíte bazén, výrazně tak ovlivníte klima v domácnosti. Dobré je si na začátek pozvat odborníka, který posoudí stav zdí a doporučí následné kroky. Může se jednat o speciální omítku či kvalitní izolaci.

Od tohoto se bude odvíjet samotný typ zimní zahrady. Nyní mluvíme především o sezónní variantě. Celoroční verze by měla mít vše potřebné zahrnuté v prvotních plánech. Sezónní hliníková zimní zahrada dnes nabízí širokou variabilitu. Stavbu lze doplnit o důmyslný systém odvětrávání, jehož součástí mohou být automatické i mechanické prvky. Jedná se především o velké skleněné otevírací plochy.

Ideální míra vlhkosti

Předchozí kroky by měly být vytvořeny, aby se zabránilo nežádoucí vlhkosti. Její ideální míra se nachází mezi 55–60 %. Vyšší čísla pak nevyhovují stěnám domu ani rostlinám. Skleněné plochy se navíc mohou nepříjemně rosit. Kromě zmíněných doplňků, je možné pořídit odvlhčovače. Důsledným zakrývám vodní hladiny lze snížit vlhkost až o 10 %.

Stavba naráz

Z ekonomického, estetického i praktického hlediska je ideální budovat bazén společně se zimní zahradou. A to především s celoroční variantou. Její izolační vlastnosti jsou výhodou a zároveň absolutní propojenost s domem nezpůsobí zmíněné trable. Vše je nutné naplánovat.

Relaxace bez starostí

Pokud se vám nechce pouštět do náročného zařizovaní sezónní zimní zahrady s bazénem, je možné zvolit úspornější variantu. Relax vám zajistí i příjemné prostředí. Vhodné zvolený nábytek lze obohatit o vířivku. Ta není tolik náročná jako bazén a vystačíte si tak pouze s odpovídajícím odvětráváním.