MagazínAntibakteriální vysavače pro zdravější domácnost

Bez vysavačů se v dnešní době neobejdeme. Co je zajímavým hitem poslední doby? Jsou to antibakteriální vysavače, které mají řadu pozitiv.

Bez vysavačů se v dnešní době neobejdeme.  Co je zajímavým hitem poslední doby? Jsou to antibakteriální vysavače, které mají řadu pozitiv.
 
Pokud se podíváme na klasický vysavač, měl by nabídnout především schopnost nejenom velmi dobře vysát nečistoty, ale měl by nabídnout také účinné filtry, díky kterým se bude zpět do místnosti vracet jenom kvalitní vzduch. O něco dále jsou ještě antibakteriální vysavače, které mají za cíl nabídnout ještě lepší eliminaci případných bakterií, které se mohou nejenom v domácnosti objevit. 
 

Komu se hodí antibakteriální vysavače?

Mnohým z nás se může právě takový typ vysavače hodit. Patří zde hlavně osoby, které trpí:
  • Astmatem a podobnými problémy
  • Různými alergiemi
  • Ekzémem a dalšími kožními problémy
     
Důvodem, proč tyto a podobné zdravotní komplikace vznikají, je především to, že v domovech mohou být četné alergeny, ale i bakterie a jiné látky, které je třeba likvidovat. A s tím vám mohou pomoci právě speciální antibakteriální vysavače.
 

Jak antibakteriální vysavač funguje?

To hlavní, čím se antibakteriální vysavač liší od toho klasického, je využívání ultrafialového světla. Jedná se o elektromagnetické záření, které má kratší vlnovou délku, než běžné světlo. Samotný vysavač má ve svých útrobách unikátní lampu, která dokáže právě UV záření produkovat. Jedná se o záření, které je označováno jako UV-C. To je s ohledem na využitelnost v domácím prostředí a celkovou efektivitu ideální volbou.
 
Samotný princip fungování se přitom nijak neliší od běžného vysavače. I ten antibakteriální by měl umět vysávat, měl by uchovávat pevné nečistoty, které následně vyhodíme, a měl by zpět do prostoru vypouštět vzduch. Ten však prochází právě přes zmíněné ultrafialové světlo.

 

Co vše může být zničeno?

Díky využití UV-C záření tak mohou antibakteriální vysavače velmi dobře eliminovat mnoho organismů, které jsou v našich domovech nežádoucí. Jedná se třeba o prachové roztoče, viry, stejně jako řada bakterií a jiné patogeny. Daný účinek je obvykle spojován s tím, že dané světlo dokáže poškodit DNA daných organismů, díky čemuž nejenom že nemohou způsobovat různá onemocnění, ale nemohou se také množit.
 

Jak vybrat správný model?

Prvním krokem je klasický výběr, který se nijak neliší od vysavače běžného. Roli tak hraje hlavně výkon, hlučnost, nebo i to, na jaké typy podlah je určený. Dále nesmíme zapomínat ani na účinnost jednotlivých filtrů, stejně jako na schopnost ničit škálu výše zmíněných organismů, které se mohou v našich domovech nacházet. Určitě je dobré nezapomínat ani na velikost a ergonomii vysavače. Hodit se může nejenom na klasické vysávání podlah, ale měl by být ideální volbou i v případě, kdy chceme vysávat lůžkoviny, postele, gauče, nebo cokoliv jiného, kde se mohou bakterie a viry množit.