MagazínAby krbová kamna dobře hřála

Pokud má krb dobře plnit svůj účel, je potřeba o kamna pravidelně pečovat. Kontrolu spalinových cest musí provádět odborník, ale čištění je na majiteli krbu. Kamna je vhodné čistit, až když jsou zcela vychladlá.

14.9.2017
 
Pokud má krb dobře plnit svůj účel, je potřeba o kamna pravidelně pečovat. Kontrolu spalinových cest musí provádět odborník, ale čištění je na majiteli krbu. Kamna je vhodné čistit, až když jsou zcela vychladlá.
 

Dvířka kamen a jejich výplň
 

Jestli je výplň dvířek krbu znečištěná, je závislé zejména na kvalitě a druhu paliva. Očouzené sklo lze vyčistit speciálním gelovým čističem. Pokud chceme postupovat šetrně, použijeme běžný saponát a pro ekologické čištění si vystačíme s octovou vodou nebo velmi jemným popelem. Nakonec je vhodné sklo doleštit suchým hadříkem.
 

Ohniště
 

Ohniště je běžně znečištěno popelem a sazemi se kterými si poradíme s běžným krbovým nářadím. Lze však použít i krbový vysavač. Ohniště je potřeba vyčistit velmi důkladně, protože nečistoty ve formě usazených sazí a popele snižují vedení tepla. Saze i množství popele lze eliminovat vhodně zvoleným dřevem k topení.
 

Spalinové cesty
 

Jestliže kamna špatně spalují je možné, že kouřovod málo těsní. Vyčištění kouřovodu by měla provázet opatrnost, abychom vše neznečistili sazemi z trubek. Aby kamna dobře táhla, musí být kouřovod i dvířka do ohniště dostatečně těsná. Důležité je také vyčištění komína. Kominíkem nebo svépomocí. Nejlépe je dřevo spalováno, když je otevřen primární přívod vzduchu. Ideální jsou kamna s elektronickou regulací.
 
 

Palivové dříví
 

Různé druhy dřeva různě hřejí. Měkké dřevo dodá méně tepla než stejný objem tvrdého dřeva. Avšak měkké dřevo je ideální k roztopení krbu a je i lepší k přitápění v počátku a konci topné sezony. Tvrdé dřevo je vhodné pro zimní období. Důležité pro správné spalování dřeva je, aby bylo dobře vysušené. A kvalitního prosušení docílíme jen v odpovídajícím dřevníku.
 

Dřevník
 

Přístřešek na dřevo zabezpečí vhodnou cirkulaci vzduchu kolem naštípaného dřeva. Aby přístřešek unesl tíhu dřeva, musí být pevně ukotven k zemi. Dřevo je v přístřešku uloženo na roštu, aby pod ním dostatečně proudil vzduch. Shora je překryto stříškou. Není vhodné dřevo překrývat plachtou, aby se v něm nemnožili plísně a dřevokazné houby.
 

Doporučení
 

Nezapomeňte během topení místnost řádně větrat. Dostatečné množství kyslíku je k správnému hoření potřeba.