Magazín7 tipů pro ideální terasu

Terasa je venkovní část stavby, která je určená k praktickým účelům. Můžete ji využívat pro posezení s přáteli nebo jako další obytný prostor navíc.

 
Terasa je venkovní část stavby, která je určená k praktickým účelům. Můžete ji využívat pro posezení s přáteli nebo jako další obytný prostor navíc. 
 

7 tipů pro vaši terasu

1. Pohrajte si s barvami 

Vaše terasa, kterou barevně sladíte s koncepcí domu, oživí celkový vzhled vašeho bydlení. Do praxe můžete uvést termín "přijatelná kýčovitost". 
 

2. Zastřešte terasu

Správně vyhotovené zastřešení terasy pomůže vytvořit útulný prostor. Věnujte volbě zastřešení pro terasu dostatek času. Střecha vás ochrání před deštěm a také před deštěm. Posuvné zastřešení můžete libovolně stáhnout či zatáhnout. Zajímavá jsou také terasová střešní okna. 
 

3. Nekupujte levné věci

Většina teras z levných dřevěných materiálů musí být alespoň jednou za dva roky opravena či alespoň znovu natřena ochranným nátěrem. Rovněž všechny upevňovací prvky bez nerezové úpravy mohou rychle zkorodovat. Při výběru materiálu vsaďte na kvalitu. 
 

4. Celoroční terasy

Terasu obvykle využíváme jen během jara a léta. S pomocí zastřešení  a vhodného vytápění, je možné používat terasu po celý rok. Na terasu můžete také přímo zabudovat krb nebo zahradní gril. 
 

5. Pořiďte si domácí wellness na terase

Na terasu můžete umístit pergolu a zastřešit ji pomocí markýz. Rovněž na terase nesmí chybět zahradní nábytek a velký slunečník. Máte-li velkou terasu, můžete na ni umístit vířivku nebo saunu. Vytvořte si ze své terasy wellness centrum. 
 

6. Zvolte vhodné zábradlí

Zábradlí je důležitým krokem k bezpečnosti terasy. Navíc poslouží jako dekorační prvek. Na zábradlí je možné pověsit truhlíky či květináče s oblíbenými květinami či bylinkami. Můžete využít také široké schodiště, pokud chcete terasu propojit se zahradou či sadem. 

 

7. Nebojte se rozmanitosti

Terasa nemusí být jen obdélníková.  V moderní architektuře je dovoleno vše, setkat se můžete s oválem, mnohoúhelníky i kruhovým tvarem terasy.