Magazín5 zahradních trendů pro sezónu 2021 aneb jakou zahradní stavbu zvolit?

Venku zraje podzim, na zahradách probíhají poslední přípravy na zimu a plánování sezóny 2021 je v plném proudu. Teď nastává ideální čas se zastavit a říci si, jak se připravit na další rok. Co když opět budeme muset zůstat doma? Jakou zahradní stavbu zvolit? Otázek je mnoho a odpovědí ještě více.

Tento rok naznačil mnohé. Trend ochrany okolní přírody se posunul na další úroveň. Byli jsme nuceni v domácnosti trávit více času. A v oblasti zahradních staveb? Zde vládne hliník, výroba na míru a elegance jednoduchého profilu. 

1) Balkónový život 

Pandemie koronaviru náš připoutala v domácnosti. Často naše jediné spojení s přírodou probíhá skrze výhled z balkónu, terasy či lodžie. A proto se těmto místům začala věnovat větší pozornost. Příjemné prostředí jsme začali vytvářet pomocí zahradního nábytku, okrasných květin a dalších doplňků. 

Tip: Trend balkónového života se jentak nezastaví a bude pokračovat i v roce 2021. A proč si toto místo ještě nevylepšit. Zasklení balkonu, menší pergola či zimní zahrada zajistí posezení do každého počasí a může vytvořit i domácí kancelář s neustálým přísunem čerstvého vzduchu. 

2) Venkovní interiér

Šťastlivci s vlastní zahradou se nemusí spoléhat na balkón. Rovnou můžou vykročit do pergoly či zimní zahrady. Tyto stavby neustále rozšiřují svoji funkčnost a neslouží již pouze k posezení s přáteli. Naopak vytvářejí plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem. Stačí je vybavit pohodlným nábytkem a dostatkem květin.

Tip: Jako jarní jídelna, letní obývací pokoj a podzimní botanická zahrada. Hliníková zimní zahrada vám bude sloužit téměř po celý rok. S ní vytváříte novou místnost.

3) Přírodní zahradničení

Vítr, déšť a sluneční paprsky. Váš styl zahradničení bude v roce 2021 využívat především přírodní síly. Cílem je vytvořit soběstačné místo, které vám bude přinášet organické potraviny a zároveň nezatíží okolní přírodu.

Tip: Volně stojící bioklimatická pergola se může stát pomocníkem při vytváření soběstačné zahrady. Její systém zastřešení efektivně pracovat s deštěm a slunečními paprsky. Otočné lamely stačí natočit do správného úhlu.  

4) Bílá barva

Popularita univerzální bílé barvy postupně expanduje z interiéru do exteriéru. Navíc vytváří krásné kombinace s odstíny přírody jako je hnědá či zelená. Začněte s menšími doplňky, jako jsou květináče či zahradní nábytek.

Tip: Hliníkové stavby naší výroby je možné zvolit v libovolném barevném odstínu. A ten bílý se začíná postupně prosazovat. Na konstrukci pergoly vypadá velmi elegantně a zapadne do jakéhokoliv okolí. Ve spojení se zastřešením ze skla navíc celý prostor terasy opticky zvětšuje.

5) Divoká zahrada

Dlouhé stonky rostlin a mix různých barev. Nedbalá elegance sluší i zahradě. Zároveň se stane oblíbeným místem pro ptáky, včely a motýli. A jak začít? Vysaďte pár stromů, vyberte správné rostliny, nešetřete kamennými prvky a vytvořte pár menších staveb pro zvířata.

Tip: Volně stojící zahradní stavby mohou doplnit divokou zahradu o svou eleganci a funkčnost. Vhodně umístěná pergola bude sloužit jako místo pro odpočinek. A pokud ji necháme zakrýt popínavými rostlinami, získáme opravdu vkusný prvek.