Magazín5 klíčových prvků zahrady středomořského stylu

Léto začíná pomalu odpočítávat poslední týdny a vy již chystáte plány, jak změnit zahradu na příští sezónu. Středomořský styl vyniká jednoduchostí, barevnými rostlinami, zahradními stavbami a rustikálními doplňky. Jeho povaha vychází z teplejšího podnebí a je velmi vhodná i pro naše klimatické podmínky.

Středomořský styl vybízí k opravdové relaxaci a minimální práci. Dostatek prostoru pro odpočinek a posezení s přáteli je základem. Na takové zahradě se to musí hemžit hezkými výhledy, příjemným stínem a nekonečnou vůní rostlin. Jaké základní prvky zde nalezneme?

1) Exotičtější rostliny

Vinná réva, olivovníky a spousta druhů bylinek. Tak jak si pamatujeme z dovolených na Chorvatském, Řeckém či Italském pobřeží, středomořský typ zahrady hraje barvami a vůněmi. Jedná se především o rostliny, kterým nevadí tvrdší a sušší půda. Pokud se pro ně rozhodneme, je nutné tomu přizpůsobit okolní místo.

Případně zvolit velké květináče. Ty jsou také běžnou součástí středomořské zahrady. Především vybíráme ty z přírodních a tvrdých materiálů. Bílý kámen je typickým obrázkem řeckého stylu.

2) Terasy a vyvýšená místa 

Přístup jednotlivých jižanských národů k organizaci zahrady a bydlení je rozdílný, ovšem jedno mají společné. Milují odpočinek a posezení s přáteli. Při budování zahrady si terasa bere velkou část pozornosti. Musí vynikat příjemným prostředím, kde chceme trávit odpolední siestu i večery v dobré společnosti.

3) Stínění 

Jasné nebe a horké slunce jsou nejčastějším obrázkem okolí Středozemního moře. Stín se tak stává žádoucím luxusem, který je potřeba vytvořit. Zahradní stavby se stávají součástí zahrad tohoto stylu. Od dřevěných pergol až po přístřešky z různých materiálů.

Novinkou se stávají bioklimatické pergoly. Ty vynikají především svým zastřešením. Otočné lamely se dají natočit dle počasí. V jisté poloze efektivně odrážejí sluneční paprsky, pokud zaprší mohou zcela uzavřít celý prostor a v případě velkého horka naopak střechu otevřou. Díky hliníkovému materiálu se dají vytvořit zcela na míru.

4) Venkovní nábytek 

Jak už bylo řečeno. Posezení s přáteli je stěžejní část dne. Proto je nutné prostor terasy či okolí bazénu vybavit odpovídajícím nábytkem. Lavice, židle a stoly jsou základem. Nebojte se přidat houpací síť nebo pohodlné křeslo. Pod pergolu se hodí i ryze interiérové prvky jako je sedací souprava.

5) Venkovní kuchyně 

Při vytváření zahrady ve středomořském stylu již počítáme, že většina aktivit bude probíhat venku. Včetně vaření. Příprava pokrmů ve venkovních prostorech může být pohodlná. Kuchyně pod pergolou k tomu výrazně pomůže.