Magazín10 nejčastějších otázek k fotovoltaickým zahradním stavbám

Připravili jsme pro vás přehled nejčastějších dotazů ohledně našeho fotovoltaického systému.

1) Z čeho se skládá fotovoltaický systém? 

Součástí fotovoltaického systému Hobbytec jsou: 

  • Fotovoltaické panely v zastřešení z bezpečnostního skla
  • Hliníková konstrukce vlastní výroby 
  • Třífázový asymetrický hybridní střídač 
  • Výkonná baterie pro uchování přebytečné energie
  • Monitorovací příslušenství 
  • Modulový optimizér fotovoltaických panelů

2) Jak vzniká energie ze slunečních paprsků? 

Sílu slunečních paprsků využíváme od nepaměti. Až moderní technologie v podobě fotovoltaických panelů umožnily jejich efektivní využití, kdy jsme schopni záření přeměnit na užitečnou energii. Jak probíhá celý proces? 

Vše vzniká při jaderných reakcích v regionálních částí Slunce. Tzv. termonukleární fůze uvolňuje velké množství energie v podobě slunečního záření, které následně v určité hustotě dopadá na povrch naší planety. Množství paprsků se odvíjí od geografického místa dopadu, ročním období a denní době. Fotovoltaické panely následně přeměňují energii ze slunce na energii použitelnou v domácnosti

3) Vydrží solární zahradní stavby náročné počasí?

Hliníková konstrukce je vyrobena z nejkvalitnějšího materiálu. Jeho povrch byl navíc opatřen ochranou vrstvou, aby zvládl náročné počasí a zachoval si lesk po dlouhá léta. Zastřešení z bezpečnostního skla bylo navrženo, aby zvládlo nápor silného deště a občasných kroupů. Sklo zcela chrání fotovoltaické panely a zajistí jejich maximální funkčnost. 

4) Nebudou fotovoltaické panely příliš pohlcovat světlo? 

Zastřešení solárních zahradních staveb si zachovává výraznou míru transparentnosti. Lze zvolit variantu, která vám zajistí až 40% průchod světla. Naopak je stínění vítaným řešením. Za horkých dní bude vaše zahradní posezení v příjemném stínu. U solárních přístřešků pro auto se nemusíte bát blednutí laku vašeho vozidla či přehřívání interiéru. 

5) Jaký výkon vyrobí fotovoltaický systém solární zahradní stavby?

V nabídce naleznete fotovoltaické systémy o výkonu 3,15 - 9,80 kWp. V našich klimatických podmínkách domácí elektrárna o výkonu 9,80 kWp vyrobí cca 10 000 kWh ročně. Přičemž spotřeba je často až o polovinu nižší. Pokud zvolíte nejoblíbenější velikost pergoly 6 x 4 metry, vyrovná se její výkon fotovoltaice na střeše běžného rodinného domu. 

6) K čemu sloučí střídač?

Stěžejní součástí fotovoltaického systému je střídač neboli měnič. Ten přeměňuje stejnosměrný proud na střídavý. Při transformaci sluneční energie na elektřinu prostřednictvím fotovoltaických článků vzniká stejnosměrný proud. Ten ale nemůže proudit do zásuvek. Na scénu nastupuje střídač, který vše uvede do správného nastavení. Zároveň s sebou nese důležité údaje pro optimalizaci využití energie. Sleduje velikost proudu či monitoruje chyby na straně energetické sítě. 

7) Na jakou světovou stranu by měla mířit solární stavba?

Fotovoltaické panely by měly mířit na jižní stranu. Odtud získáte největší množství slunečních paprsků. Samozřejmě je možné umístit panely směrem k severu, ovšem s tímto krokem výkon rapidně klesá

8) K čemu lze využít vyrobenou energii?

Elektřina vyrobená fotovoltaickým systémem se primárně využívá pro spotřebu v domácnosti, případně přímo v zahradní stavbě. Energie se může také využí k ohřevu vody v bojleru či pomoci při vytápění. Součástí systému je výkonná baterie, která může uchovat přebytečnou energii na pozdější využití. 

9) Jak probíhá připojení k síti?

U zahradních staveb lze volit mezi ostrovním systémem a variantou připojenou k distribuční síti. Ta musí splňovat požadavovaný výkon a při jejím zapojení potřebujete souhlas od provozovatele distribuční sítě. Při následném napojení je nutné vyplnit všechny důležité dokumenty. Po odsouhlasení dojde k výměně elektroměru za obousměrný, který bude rozlišovat mezi energií dodanou do sítě a spotřebovanou.

10) Jsou solární stavby náročné na údržbu?

Všechny části solárních staveb jsou pevné a nedochází k jejich opotřepení. Hliníková konstrukce vyniká snadnou údržbou. Fotovoltaické panely jsou chráněny bezpečnostním sklem.