MagazínZazimování zahrady

Když zahradu pečlivě připravíme k zimnímu spánku, uchráníme ji od možných chorob či plísní. Na co všechno je potřeba myslet při zazimování zahrady?

12.10.2017
 
Když zahradu pečlivě připravíme k zimnímu spánku, uchráníme ji od možných chorob či plísní. Na co všechno je potřeba myslet při zazimování zahrady?
 

Zahradní nábytek
 

Ač se může zdát, že není nejdůležitější zabývat se na podzim zahradním nábytkem, opak je pravdou. Právě na podzim je vhodný čas pro umytí, opravení či natření a uklizení zahradního nábytku. Pokud se zdá některá část nábytku neopravitelná, máte možnost v zimním období, kdy je řada sezonních slev pořídit nový zahradní nábytek.
 

Terasa
 

Ukliďte rostliny v květináčích z terasy do tepla. Ideální je samozřejmě zimní zahrada. Pokud ji nemáte, je potřebné vyčlenit si k tomuto účelu vhodné místo, kde budou mít rostliny světlo, ale chladněji než v obytné místnosti, aby ve zdraví přestály období vegetačního klidu. Prázdné květináče vymyjte a uložte na suché místo, abyste je na jaře mohli opět osadit pestrobarevnými květy.
 

Spadané listí
 

Listí spadlé ze stromů je potřeba shrabat nebo sesbírat zahradním vysavačem a uložit do kompostéru. Pokud však máte na záhonech trvalky a cibuloviny, lze je překrýt právě vrstvou listí a vše zatížit větvemi z jehličnanů. Ty pak bezpečně ochrání rostliny před mrazem.
 

Trávník
 

V měsíci říjnu trávník naposledy posečte, pak už trávník přestává růst. Trávník provzdušněte vertikutátorem, aby se k travním stéblům dostatečné množství vláhy a živiny. Posilněte trávník hnojivem vhodným k podzimní aplikaci. Vyčistěte sekačku a vertikutátor, zkontrolujte jejich stav, opravte je, vhodně ošetřete a uložte do sucha.
 

Nezapomeňte
 

Vypusťte vodu z automatického zavlažovacího systému a vhodně systém zazimujte. Pokud máte sudy na dešťovou vodu, spotřebujte vodu v nich do prvních mrazů a sudy převraťte. Záhony zbavte plevele, zryjte a zapracujte do nich kompost nebo vhodné hnojivo. Pokud chcete vysadit ovocné stromy či růže je říjen ideální čas. Před mrazem chraňte růže pokrývkou z chvojí a kmínky stromů ochraňte proti okusování zvířaty.