MagazínZahradní houpačky - možnosti, jak vybrat

Zahradní houpačky jsou originálním doplňkem každé zahrady. Nejsou jen pro zábavu dětí, ale také pro odpočinek a potěšení dospělých. Velké houpačky zvládnou pojmout hned několik osob najednou. Jak si houpačku vybrat?

Zahradní houpačky jsou originálním doplňkem každé zahrady. Nejsou jen pro zábavu dětí, ale také pro odpočinek a potěšení dospělých. Velké houpačky zvládnou pojmout hned několik osob najednou.  Jak si houpačku vybrat?
 

Druhy zahradních houpaček

Vybrat si z nepřeberného množství modelů a barev není nijak jednoduché. Existuje celá řada variant zahradních houpaček, kdy lze konstrukci například rozložit lůžko, či ji lze naopak složit a v zimě ji uschovat v zahradním domku či na půdě.  V případě, že koupíte houpačku bez polstrování, je potřeba dokoupit také sedáky. Houpačka má být pohodlná. 

 

Houpačky podle materiálu:

  • Dřevěné - jsou masivní, bytelnější a s větší nosností oproti kovovým. Na chatě či chalupě díky přírodnímu vzhledu nenarušují ráz zahrady. Dřevěné houpačky je potřeba ošetřovat ochranným nátěrem, impregnací nebo lakem. 
  • Kovové - jsou oproti dřevěným levnější a hodí se k moderním novostavbám. Kovová konstrukce nevyžaduje žádné složité ošetřování, stačí ji jednou za čas otřít od prachu. 
     

Podle vlastností

Nejdůležitější parametry u houpačky jsou váha a bezpečnost. Zvolte vždy správnou nosnost podle toho, kolik lidí očekáváte, že bude houpačku využívat. Pro rodiny s dětmi vybírejte konstrukci, kde nehrozí překlopení a nemá ostré hrany. Pro rodinu je vhodné vybírat modely s nosností minimálně 250 kg.
 
Nezapomínejte na svou bezpečnost a vybírejte pevnou konstrukci. Důležité je také to, kde bude houpačka umístěna.  
 

Podle vzhledu

Nebojte se také netradičního vzhledu houpaček. Houpačka může být například propojená s altánem, kdy je altán s houpačkou  velmi příjemným posezením. Nechybí podušky, polštáře nebo moskytiéra, která vám umožní využívat houpačku i večer, kdy nejvíc lítají komáři. 
 
Nemáte-li na zahradě dostatek místa, využijte houpací sítě nebo lehátka, které se zavěsí na lanech mezi dva stromy.