MagazínEkologický domov

Environmentální výchova i ekologie jsou v současné době skloňovány ve všech pádech a doprovázejí nás takřka na každém kroku. Když se však hlouběji zamyslíme, něco do sebe ta ekologie má. A pokud chceme mít kolem sebe čisto, musíme začít právě u sebe, doma.

Environmentální výchova i ekologie jsou v současné době skloňovány ve všech pádech a doprovázejí nás takřka na každém kroku. Když se však hlouběji zamyslíme, něco do sebe ta ekologie má. A pokud chceme mít kolem sebe čisto, musíme začít právě u sebe, doma.
 

Ekologie na zahradě

Když si položíme otázku, jestli můžeme ekologii pomoci i na naší zahradě, tak odpověď bude vždy ano. Při práci na zahradě vzniká značné množství organického odpadu a my často řešíme otázku, kam s ním? V některých městech je možnost mít odpadovou nádobu na bio odpad, který je pak celoplošně svážen na určené místo. Pokud však tato možnost není, nemůžeme odpad ze zahrady pokoutně odvážet do lesa, či sousedovy popelnice. Problém s bio odpadem nám pomůže vyřešit kompostér.
 

Kompostér

Představuje levné a kvalitní řešení problému, kam s bio odpadem. Koupí kompostéru můžeme jen získat.
Kompostéry jsou dodávány v mnoha variantách, je proto dobré zvážit, kde budou postaveny a co v nich budeme kompostovat.
 

Kovové kompostéry

Jsou vyráběny z pozinkovaného plechu, který je velmi odolný. Různé rozměry kovových kompostérů skýtají možnost zkompostovat opravdu velké množství bio odpadu. Mohou stát odkryté nebo je můžeme překrýt plechem či jiným materiálem.
 

Plastové kompostéry

Najdou na moderní zahradě vždy své využití. Jejich výhodou je mobilita. Vyrábějí se v mnoha objemech a tvarech. Jejich tvar umožňuje ideální cirkulaci vzduchu, což urychluje rozkladné procesy. Konstrukční řešení plastového kompostéru zabraňuje šíření typického zápachu. Plast je odolný vůči UV záření a zároveň jeho tmavá barva přitahuje sluneční žár, čím urychluje rozkladný proces. Víko na kompostéru oceníme také z hlediska možnosti nežádoucího vniknutí zvířat. Ideálním řešením je pak rotační kompostér, ve kterém můžeme během recyklace bio odpad průběžně promíchávat.
 

Co kompostujeme?

Veškeré ovocné a zeleninové odkrojky, kávovou sedlinu i s papírovým filtrem, papírové utěrky, ubrousky (pouze nebarvené), podestýlku domácích mazlíčků, zbytky řezaných a pokojových květin, vaječné skořápky i pečivo, posekanou trávu, listí a mnoho dalšího bio odpadu.
 

Co nekompostujeme?

Maso, mléčné výrobky, zbytky vařených jídel a nic co obsahuje plíseň.
 

Co vznikne v kompostéru?

V kompostéru se bio odpad recykluje na organické hnojivo, což představuje humus, který ocení vaše rostliny. Pokud využijeme humus z bio-odpadu ve skleníku či foliovníku, nestačíme se divit, jak naše rostliny budou prospívat.