MagazínZateplení mobilního domu

Lze mobilní dům obývat celoročně? Nedochází při provozu k velkým tepelným ztrátám? Mýtů, předsudků a otázek okolo tohoto typu stavby je mnoho. Vlastnosti její konstrukce však zvládnou jakékoliv počasí. Z čeho se skládají obvodové zdi a jaké zateplení je nejčastější?

Rychlá realizace, dostupná pořizovací cena a variabilita. Mobilní domy se stávají oblíbeným řešením pro každého, kdo touží bydlet moderně a v ekologickém stylu. Materiály, ze kterých jsou vyrobeny, jsou zcela šetrné k přírodě. Stejně jako následný provoz. Struktura konstrukce je vytvořena tak, aby uchovávala příjemné klima.

Obvodové stěny

Konstrukce mobilního domu je nejčastěji opatřena zateplením z minerální vaty. Její tloušťka je pak rozhodující. Pokud se jedná o 4-6 cm vrstvu, nedá se spolehnout, že by dům byl pro celoroční užívání. Stačí však přidat 2-4 cm a získáme variantu, ve které je možné trávit čas i v zimě.

Ideální minerální vata má hustotu λ = 0,033 W/m² K. Tloušťku výsledné vrstvy by měla být cca 10 cm. Nejčastěji je vše usazeno v nosné konstrukci obvodových stěn, které tvoří dřevěné rámy z KVH nosníků. Ty jsou na vnější i vnitřní straně opláštěny deskou Fermacell. Celková tloušťka nosné konstrukce obvodové stěny je okolo 12 cm.

Myslete na další části

Minerální vata je běžnou součástí také stropu a podlahy. Jedná se o problematická místa domu, skrze které může utíkat teplo. Tloušťka je v tomto směru podobná, u obou částí mívá minerální vata až 25 cm. Do oken je běžnou praxí umístit izolační trojsklo. Tímo získáte ucelený a zateplený systém. 

Mobilní dům ALEX 

Mobilní domy ALEX jsou ideálním řešením pro celoroční bydlení. Jejich konstrukce má všechny zmíněné parametry a svoji kvalitu si udrží po dlouhá léta. Energetická nenáročnost je hlavní výhodou. V nabídce jsou tři rozměry, které uspokojí mladou rodinu i starší pár. Tento typ stavby je přepravován z výrobního závodu přímo na určené místo. Zařídíme vám realizaci zcela na klíč.