MagazínÚklid skleníku po sezóně

Pokud po sezóně věnujeme skleníku dostatečnou péči, máme na jaře vystaráno.

23.8.2017
 
Pokud po sezóně věnujeme skleníku dostatečnou péči, máme na jaře vystaráno.
 

Zima, období odpočinku

A podzim, po sklizni je vhodné připravit skleník na období odpočinku. Avšak správnou a důslednou péčí o skleník zvýšíme úrodnost půdy. Je tedy vhodné být připraven na jarní měsíce v předstihu a zlikvidovat možné choroby a škůdce a tím připravit skleník na následující, jistě úrodnou sezonu.
 

Skleník po sezóně

Zeminu ve skleníku vyplejeme a odstraníme zbytky rostlin. Ideální pro odstranění zbytků je kompostér, který i v zimních měsících pracuje pro nás a připravuje nám ideální hnojivo na jaro. Zeminu ve skleníku posypeme dusíkatým vápnem, které zapracujeme do půdy a tím ji během zimních měsíců dezinfikujeme.
 

Proč používáme dusíkaté vápno na podzim?

Dusíkaté vápno půdu nejen dezinfikuje a ničí vajíčka slimáků, ale ničí v podstatě vše. Zárodky chorob, hmyz, ale i semena a mladé klíčící rostliny. Proto je potřeba po aplikaci dusíkatého vápna nechat půdu nejméně 3 týdny odpočinout. Pokud proces ve skleníku, ale i na záhonu, provedeme až na jaře, musíme se připravit na tři týdny ochranné lhůty pro rostliny. A to je škoda. Při zimní aplikaci nemusíme svádět boj s časem a ohrožovat mladé rostlinky.
 

Podzimní hnojení

Na podzim půdu důkladně zryjeme a přihnojíme kravským hnojem. Ten nemusíme složitě shánět. Kravský hnůj, vhodný do skleníků a foliovníků, je vyráběn v granulované formě, tudíž je jeho aplikace velmi pohodlná. Můžeme zapomenout na vidle a zahradní kolečko. Granulát jednoduše rozsypeme po zemině a zapracujeme jej hráběmi.
 

Jarní dokončovací práce

Zeminu jsme si během podzimu ošetřily a v zimě pracovala pro nás. Nyní máme ve skleníku kvalitní a zdravý substrát, připravený pro pěstování nejrůznějších plodin. Dříve než přistoupíme k sázení, je nutné očistit stěny skleníku. Ať už jsou stěny ze skla nebo polykarbonátu. Očistíme je mechanicky, mýdlovou vodou a máme hotovo. Po výsadbě, přiměřeném zavlažování a hnojení se můžeme těšit na úrodu.