MagazínFotovoltaika na střeše rodinného domu? Raději na zahradní stavbu

Nezakrývejte střechu svého rodinného domu, máme pro vás elegantnější řešení. Výkon solárních panelů v zastřešení zahradních staveb je dostatečný. Celé provedení je velmi moderní, fotovoltaiku jsme integrovali do bezpečnostního skla.

Na začátek trochu čísel. Solární elektrárna na zahradní stavbě může dosáhnout výkonu až 9,80 kWp. Dle výpočtu z kalkulačky, která je dostupná na webu Evropské komise, v našich klimatických podmínkách taková domácí elektrárna vyrobí cca 10 000 kWh ročně.

Takový výkon už je více než dostatečný pro standardní českou domácnost. Roční spotřeba menšího a středního domu je většinou i poloviční. V takovém případě si vystačíte s běžným rozměrem solární pergoly, zimní zahrady či přístřešku pro auto. Zahradní stavba tak zcela může nahradit fotovoltaiku na střeše rodinného domu.

Moderní design hraje prim

Čísla mluví za vše, pojďme ke vzhledu. Solární zahradní stavby mají oproti fotovoltaice na střeše nespornou výhodu. Panely jsou zcela součástí skla použitého ke zastřešení hliníkové konstrukce. Velmi elegantní vzhled jen doplňuje maximální funkčnost.

Ideální sklon a umístění

Solární zahradní stavby je možné umístit na jakékoliv místo na zahradě. Případně je nechat přikotvené k domu. Díky tomu lze panely nasměrovat na jižní stranu a pod ideálním sklonem.

Nabídka je široká a zahrnuje pergoly, zimní zahrady a přístřešky všech typů. Ty najdou uplatnění v soukromém i veřejném sektoru. Budoucností jsou solární zastávky či zastřešené parkoviště. Takové řešení může nahradit solární panely na zelených loukách.