MagazínUkotvení pergoly

Stavba pergoly dnes nemusí být nijak složitá. Důležitým krokem, který má vliv na její stabilitu, je ukotvení pergoly. Jaké jsou možnosti, kterými se můžeme vydat?

Stavba pergoly dnes nemusí být nijak složitá. Důležitým krokem, který má vliv na její stabilitu, je ukotvení pergoly. Jaké jsou možnosti, kterými se můžeme vydat?

 
 

Ukotvení pergoly do fasády


Pokud stavíte pergolu v těsné blízkosti rodinného domu, lze se vydat cestou, která je spojena s jejím ukotvením přímo do fasády. Princip takového ukotvení pergoly je v tomto případě poměrně jednoduchý. Do zdiva jako takového přijdou speciální vruty, které mohou bez problémů procházet i izolační vrstvou celého domu. K nim je následně přichycena samotná pergola, což zajišťuje vysokou stabilitu, stejně jako jistotu odolnosti. Možná je samozřejmě vzájemná kombinace i s řešením, které se představíme nyní. Jedná se o cestu, která je spojena s tím, jak ukotvit pergolu, pokud ji chceme umístit pevně k její podložce, tedy k zemi.


Jak ukotvit pergolu, která je volně stojící?

Pokud nelze pergolu ukotvit k domu, nebo to z nějakého důvodu nechceme realizovat, je možné ji ukotvit také do země. Zde se neobejdeme bez dostatečně pevného podkladu. Doporučovány jsou betonové základy, které by měly mít rozměry alespoň 40 x 40 centimetrů a měly by být minimálně metr hluboké. Samozřejmě v závislosti na velikosti hliníkové pergoly. Následná postup, jak ukotvit pergolu, je už jednoduchý, jelikož i zde nám poslouží vruty, které do betonu umístíme.


Využít lze i další typy vrutů

Alternativou této možnosti jsou takzvané zemní vruty, kde není nutné využívat betonové základy. Nevýhodou je především menší stabilita a tak se hodí skutečně spíše u nejmenších pergol, které jsou postaveny na pevné zemi, která vrut zaručeně udrží. U velkých pergol není tato klasická možnost příliš doporučována. Jedinou alternativou jsou skutečně hluboké zemní vrtlys, které se používají například i u dřevostaveb. Takové ukotvení pergoly již dostačovat samozřejmě může.