RealizaceStřešní krytina na pergolu

Střešní krytina na pergolu rozhoduje o výsledných vlastnostech celé stavby. Při výběru správného materiálu pak hraji prim naše preference a finanční možnosti. Záleží také, zda chceme interiér uchránit před slunečními paprsky či toužíme po transparentnosti. Pojďme se podívat na jednotlivé možnosti.

V současné době je na výběr ze tří základních materiálů
  • polykarbonát
  • sklo
  • hliníkové otočné lamely
Každý z nich maximálně plní svojí funkci, kdy odolá silnému dešti, přívalu krup a poradí si s větší sněhovou pokrývkou. Tyto vlastnosti jsou umocněny kvalitní hliníkovou konstrukcí, na které sedí. 

Komůrkový polykarbonát jako současný trend 

Levná střešní krytina. Takto by se dalo charakterizovat zastřešení vyrobené z tohoto moderního typu materiálu. Jeho nižší cena však neubírá na kvalitě. Naopak. Tzv. komůrkový polykarbonát vyniká svojí odolností a především ochranými vlastnostmi. Jeho UV filtr efektivně zachycuje sluneční záření a brání přehřívání interiéru. Můžete se spolehnou, že i při silném sluníčku, budete stále v příjemném chládku. 

Moderní zpracování vyvinuly materiál, který se již dávno tolik nešpiní a vydrží dlouhá léta. Jeho údržba je velmi snadná. Díky své nižší váze ho zvládnou unést i užší hliníkové profily. Výsledná stavba tak vypadá velmi elegantně. Polykarbonát si najde své místo u domu v moderním vzhledu. Dnes nejvyužívanější materiál pro tyto účely je zcela univerzální a při jeho výběru nemůžete šlápnout vedle.

 Tip: Prohlédněte si nabídku hliníkových pergol s polykarbonátem

Sklo pro náročné uživatele 

Sklo stále patří mezi velmi oblíbené střešní krytiny na pergoly. Jeho provedení vždy vytvoří elegantní stavbu s nádechem luxusu. Pro tento typ stavby se volí bezpečnostní varianta. Ta odolá náročnému počasí. Silný déšť, kroupy a sněhová pokrývka ho nemá šanci poškodit.

Přestože dojde k rozbití, sklo se láme v menších úlomcích a nikoho tak neporaní. Po celý den zajistí dostatek světla díky své transparentnosti. Jedná se o střešní krytinu na pergolu průhlednou. 

Tip: Hliníková pergola se zastřešením ze skla série Pollux patří mezi bestsellery

Otočné lamely jako luxusní varianta

Bioklimatická pergola je relativně novou záležitostí na českém trhu. Její popularita tkví v originálním typu zastřešení v podobě otočných lamel. Ty lze ovládat dle potřeby. Při silném slunečním záření je lze natočit do takové polohy, aby v interiéru bylo dostatečně světla a zároveň jste byli před paprsky chráněni. 

Otočné lamely jsou vyrobeny z kvalitního hliníkového materiálu. Ten zvládne sněhovou pokrývku o síle až 150 kg/m². U některých typů bioklimatických pergol lze střešní krytinu ovládat pomocí dálkového ovládání, případně ji nechat řídit automaticky dle aktuálního stavu počasí.

Střešní krytina na dřevěné pergoly 

Pro dřevěné pergoly lze zvolit materiál ze dvou variant. Zastřešení tak může být vyrobeno z komůrkového polykarbonátu nebo vlnitého lexanu s FAST lock systémem. Oba typy mají nezpochybnitelné výhody ve své stálobarevnosti a odolnosti. Navíc je lze zvolit v mléčné, čiré či kouřové variantě.