MagazínStavba pergoly a stavební zákon

Stavební zákon jasně upravuje, kdy mu stavba pergoly podléhá, a kdy nikoliv. Zjistěte, kdy je nezbytné obíhat úřady, a kdy lze pergolu postavit bez povolení.

Stavební zákon jasně upravuje, kdy mu stavba pergoly podléhá, a kdy nikoliv. Zjistěte, kdy je nezbytné obíhat úřady, a kdy lze pergolu postavit bez povolení.

Kdy stavba pergoly nepotřebuje povolení?

Nejprve začneme nejjednodušší situací, která souvisí s tím, že na danou stavbu nepotřebujeme jakékoliv povolení, stejně jako není třeba absolvovat zrychlené řízení v souvislosti s územním souhlasem. Vše upravuje §103 zákona č. 183/2006 Sb., který jasně říká, že povolení není třeba ve chvíli, kdy hliníkové pergoly a její zastavěný prostor nebude zabírat větší plochu, než je 25 čtverečných metrů. Orientačně jde tedy o velikost menší nebo stejnou, než je 5 x 5 metrů. Dále je třeba zohlednit také výšku. Bez povolení se obejdete ve chvíli, kdy nepřesahuje rovných 5 metrů.


Když je pergola větší, hovoří stavební zákon také jasně

A to v tom smyslu, že je již nezbytné požádat si buď o územní souhlas, nebo o rozhodnutí. V takových případech je nezbytné doložit i potřebnou dokumentaci. Stavba pergoly se neobejde bez toho, aby byly doloženy dokumenty:
 
  • Prokazující vlastnické právo
  • Souhlasná stanoviska dotčených orgánů
  • Stanoviska vlastníků dopravní a technické infrastruktury
  • Souhlasy osob s vlastnickými či věcnými právy
  • Popis záměru

Důležitou součástí vaší žádosti jsou i příslušné výkresy, které souvisí s tím, že stavba pergoly by měla být zakreslená v měřítku katastrální mapy, stejně jako by neměl chybět ani popis záměru, kde budou zohledněny všechny technické parametry.


Nejprve se ptejte

Když je vaším cílem stavba pergoly, která bude větší než výše uvedené hodnoty, je ideální nejprve navštívit příslušný stavební úřad. Je to právě ten, který vám může stavební zákon interpretovat srozumitelněji, stejně jako se jedná o instituci, která o vaší stavbě bude rozhodovat. S tím souvisí i to, že některé stavební úřady vzhledem k individuálnímu posouzení potřebují více informací, některé zase méně.