MagazínJak vybrat zahradní nábytek

Není nad příjemné posezení na terase či pod pergolou. Aby se Vám dobře sedělo, poradíme Vám s výběrem vhodného zahradního nábytku.

V jarních a letních měsících, kdy se dlouhé teplé večery hlásí o slovo, je třeba zjistit, zda máme funkční a pohodlný zahradní nábytek. Není nad příjemné venkovní posezení, ať už nábytek využijete pouze občas při večerním posezení s přáteli, nebo jej používáte prakticky celé léto i přes den k servírování jídla. Kdo má na svém pozemku prostor, proč netrávit celé dny na čerstvém vzduchu?

Jaké jsou Vaše požadavky na zahradní nábytek?

  • Odolnost proti povětrnostním vlivům
  • Přenosnost
  • Bezúdržbovost
  • Dlouhá životnost
  • Design
  • Pohodlnost
  • Praktičnost
  • Cena
Set dřevěného zahradního nábytku

Při výběru zahradního nábytku je třeba vzít v úvahu několik kritérií:

  • Rozměry
  • Materiál
  • Účel
  • Umístění, uskladnění

Rozměry a umístění zahradního nábytku

Zahradní stoly a židle je potřeba vybírat nejprve podle prostoru, jenž máte k dispozici, a dále podle počtu osob, které jej budou využívat. Malý stoleček není praktický pro každodenní obědvání. Ten se hodí na menší terasy nebo balkóny pro odpolední siestu.

Do zakrytých teras, altánů a zimních zahrad se dá pořídit nábytek z přírodního materiálu, jako je vodní hyacint, ratan, teak.

Do zastřešených teras a pod pergoly je potřeba použít odolnější zahradní nábytek, který snese vlhkost. I když na něj přímo neprší, déšť a střídání teplot na něj jistě působí. Také na něj vítr zanáší prach a pyly, proto přemýšlejte i o tom, jak náročné bude čištění nábytku od těchto nečistot.

Pod otevřenou pergolu nebo terasu, která není chráněna před deštěm, je vhodné zvolit nejodolnější materiály, jako je kvalitní plast, umělý ratan nebo kov.

Výběr materiálu

Zahradní nábytek může být plastový, kovový, dřevěný nebo ratanový. Lze jej koupit v sadách – stůl a určitý počet židlí, nebo si jej můžete sestavit na míru zakoupením jednotlivých kusů. Pořiďte si tolik židlí, kolik využijete.

Plastový zahradní nábytek

Plastový nábytek má svou výhodu zejména v nízké pořizovací ceně, ovšem jeho životnost je omezená, hovoříme-li o nejlevnějším plastu. Ale na trhu je i dostatek zahradního nábytku z kvalitního plastu, který snese i mrazy a sníh. Další výhodou plastu je to, že se hodí do vlhkých prostor a k bazénům, kde na něj šplíchá voda. Jeho nízká hmotnost může být výhodou především při přenášení a skladování, ovšem také jej může velmi snadno odfouknout silnější vítr, proto zvažte i tuto problematiku.

Kovový zahradní nábytek

Kovový zahradní nábytek je naopak téměř nezničitelný. Jeho pevná konstrukce je odolná i proti hrubějšímu zacházení a proti povětrnostním vlivům.

Dřevěný zahradní nábytek

Dřevo je klasika a dřevěný zahradní nábytek z módy snad nikdy nevyjde. Ovšem není bezúdržbové a vyžaduje občasné ošetření a v zimních měsících je vhodné jej uschovat minimálně pod střechu.

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Ratan je velmi vyhledávaným a oblíbeným materiálem. Dnes je na trhu k dostání nábytek z takzvaného umělého ratanu, který je velmi odolný vůči povětrnostním vlivům a snadno omyvatelný.

Doplňky dělají mnoho

K zahradnímu nábytku si lze pořídit několik doplňků, jako jsou například úložné boxy a polstrování. Venkovní úložné boxy jsou vhodné zejména právě pro uschování látkových podsedáků, aby nezmokly a nenavlhly. Případně pro uložení dětských hraček a podobně. Polstrování je třeba vybírat s ohledem na tvar nábytku. K dispozici je mnoho různých barev a vzorů, aby venkovní stolování a odpočinek byly pro Vás co nejpříjemnější.

Pro dokonalou pohodu jsou vhodná polohovatelná nebo houpací křesla, která lze využít k příjemnému odpočinku. Jako doplněk k židlím při větší sešlosti, nebo k umístění kamkoliv do zahrady je na trhu také široká nabídka zahradních laviček

  

Nezapomeňte na děti!

Dětský zahradní nábytek potěší Vaše ratolesti možná víc, než nadbytek různých hraček. Má velmi praktické uplatnění – děti se budou díky němu cítit důležitě a bude jim lépe chutnat. Dospělácké židle a stoly nejsou pro malé děti vhodné – vždyť i na doma jim jistě pořizujete speciální krmicí židličky. Velký nábytek jednak není vhodný pro jejich zdravý tělesný vývoj, a jednak odvádí jejich pozornost od jídla; tím, sedí se jim nepohodlně, musejí si neustále poposedávat, což rodiče spíše vyprovokuje k pokárání, a o žádném příjemném stolování nemůže být řeč.

Venku na čerstvém vzduchu, který sám o sobě podporuje chuť k jídlu, bude tedy význam dětského nábytku neocenitelný. Argumenty, že děti z něj brzy vyrostou, nejsou na místě. Dětský zahradní nábytek dětem vydrží několik let i s ohledem na jejich růst. Pořiďte tedy zahradní nábytek pro děti a party může začít!