MagazínJak vybrat trampolínu

Touží Vaše děti po vlastní trampolíně? Tento zdravý pohyb lze jen doporučit, a nejen dětem. Trampolíny mívají dostatečnou nosnost, takže si na nich mohou zacvičit i dospělí.

Touží Vaše děti po vlastní trampolíně? Tento zdravý pohyb lze jen doporučit, a nejen dětem. Trampolíny mívají dostatečnou nosnost, takže si na nich mohou zacvičit i dospělí. Trampolína na zahradě se již stává standardem například vedle pergoly či bazénu. Je to cvičební pomůcka, která má několik rovin využití: zabaví děti, poskytne dostatek zdravého pohybu, ušetří peníze za návštěvu hřišť a fitness center.

Nabízí se námitka, že skákání na trampolíně děti stejně brzy omrzí. Není tomu tak. Skákání poskytuje opravdu mnoho nových a nových zábavných zážitků, obzvláště v kolektivu děti vymýšlejí nové cviky a trampolína tak podporuje jejich kreativitu, soutěživost a chuť k pravidelnému pohybu. Za pořizovací cenu trampolíny tak dáváte svým dětem mnohem víc, než si dokážete představit. Odreagování, bezpečná dávka adrenalinu a mnoho dalšího.

Požadavky při výběru trampolíny

  • Bezpečnost
  • Kvalita
  • Dlouhá životnost
  • Odolnost proti korozi
  • Dostatečná nosnost
Skákací trampolína ke cvičení

Vhodné umístění trampolíny

Trampolínu lze využívat jak venku, tak v domácnosti. Pro vnitřní užití se hodí spíše menší trampolíny. Ale také venku je třeba zvážit, kolik máte k dispozici prostoru. Kolem trampolíny by totiž měl být jeden až dva metry volného místa, zejména pořídíte-li ji bez ochranné sítě. Do výšky pak je v ideálním případě dobré zachovat sedm metrů bez překážek (střecha stodoly, větve stromu…).

Jak vybrat velikost trampolíny

Velikost trampolíny závisí právě na tom, kolik máte volného prostoru. Ale také na dalších faktorech: kupujete-li trampolínu hlavně pro děti a jejich vyřádění, pak platí pravidlo, že čím větší, tím lepší. Na velké skákací ploše se vyřádí celá rodina. Jestliže chcete skákání provozovat zejména kvůli cvičení, popř. hubnutí, postačí menší rozměr, který má zároveň menší pružnost a tím pádem Vás donutí k větší námaze a aktivitě. V neposlední řadě pak rozhoduje, kolik máte k dispozici financí: čím větší trampolína, tím dražší.

Skákací trampolína

Cvičení na trampolíně

Pohyb na trampolíně je zdravý skutečně pro celé tělo. Při skákání se okysličuje mozek a posiluje srdeční činnost i plíce. Zvyšuje se imunita. Zapojí se opravdu všechny části těla a posilují se svaly, o kterých ani nevíte, že je máte. Skákání je šetrnější než běhání, protože pružná plocha zmírňuje otřesy kloubů při dopadu. Šetří kolena i kotníky. Při každém výskoku se tělo dostává na okamžik do stavu beztíže.

Cvičení začněte mírným poskakováním, postupně můžete přidat na intenzitě a skákat snožmo, roznožmo, střídat nohy, simulovat běh vykopáváním kolen, přidat ruce. Končete opětovným zvolněním tempa a lehkým poskakováním. Kontraindikací ke cvičení na trampolíně je onemocnění srdce a žil nebo kostí a kloubů.

Hubnutí na trampolíně

Hubnutí pomocí skákání na trampolínách určitě možné je. Jelikož má skákání příznivý vliv i na lymfatický systém, pomáhá v boji proti celulitidě. Odbourávají se tuky a detoxikuje se celé tělo. Snažíte-li se cíleně zhubnout, stejně jako žádný jiný sport ani trampolínu nestačí využívat jednorázově. Ideální je věnovat se této činnosti alespoň třikrát týdně dvacet minut. Zpevňují se problémové partie a výsledky se zaručeně dostaví.