MagazínJak vybrat gril na zahradu?

Grilovací sezona je v plném proudu. Přemýšlíte-li nad koupí grilu, provedeme Vás ve stručnosti jeho výběrem a doporučíme vhodný typ na vaši zahradu či terasu.

Během jara se v naší ulici, zejména o víkendech, začala linout vůně z grilů nedočkavců, co se vrhnou na grilování hned, jak je to možné. Též se mi zastesklo po této činnosti, kterou v létě provozujeme docela často, tudíž jsem se zaradoval, že na sobotu hlásí pěkné počasí.

Také přátelům se zamlouvala, takže slovo dalo slovo, manželka nakoupila potřebné suroviny, naložila maso a na mně bylo připravit gril po jeho zimním odpočinku. Pořídili jsme si ho před třemi lety, slouží stále dobře a věřím, že i nadále bude. Kvalita se zkrátka vyplatí.

Různé druhy grilů - jak se zorientovat

Nedám na náš gril na uhlí dopustit. Když jsem jej vybíral, měl jsem už jasno, že chci gril na uhlí. Elektrický gril jsem nechtěl, ten se hodí hlavně pro lidi, kteří grilují i v uzavřených prostorách nebo v zimním období. Na to já zase moc nejsem, grilování beru jako čistě sezónní záležitost a nemám potřebu klepat se zimou na dvorku, než se maso ogriluje. Taky si říkám, že by mi to pak nebylo zase tolik vzácné, kdybych si nedal tu zimní přestávku.

Co je třeba zvážit při výběru grilu

  • Pro kolik osob se bude grilovat
  • Jak často bude gril využíván
  • Kde se bude grilovat (na zahradě, na terase, pod pergolou...)
  • Jak bude gril uskladněn
  • Maximální výše investice

Finský gril, plynový gril či gril s udírnou? 

Další vymoženosti, jako finský gril - na to jsem neměl peníze. Ale kdybych je měl… Vypadají opravdu luxusně a dokonce se na nich dá vařit i v hrnci. Plyn nemám rád od podstaty, tudíž ani plynový gril nepřipadal v úvahu. Ale zase pro ty, komu se nechce čekat, než se gril roztopí, je to ideální možnost. Stačí zmáčknout tlačítko a příprava masa může hned začít. (Samozřejmě také grilování zeleniny, ale to víte, maso je maso.)

Ještě jsem zvažoval gril s udírnou. Ale naznal jsem, že to už je zase víc starostí, jak s přípravou, tak třeba i s čištěním, tudíž jsem po delším váhání a vnitřním souboji mlsného jazyka a své lenosti zůstal u grilu na uhlí. Ale gril s udírnou bych doporučil například těm, kdo pořádají časté a početné párty. Když se sejde více lidí, ocení jistě možnost si vybrat, na co mají právě chuť.

Kuře na grilu

To jsem ale odbočil. Chtěl jsem psát o našem prvním skoro letním grilování. Rozhodli jsme se pro kuře. Kamarád se tvářil zprvu velmi nedůvěřivě. „To tam necháš celé kuře?“ divil se. Jasně, že jo. Už to máme prověřené.

  

Díky poklici, kterou je gril opatřen, se celé kuře opravdu krásně upeče a není vysušené. Aby byla i nějaká ta šťáva, dali jsme maso do alobalové misky. Jinak krkovičku, kterou taky máme moc rádi, děláme jen na samotném roštu. (Plátky krkovičky jsme rovnou ogrilovali taky – k nedělnímu obědu přišly vhod. Pravda, na ty už jsme pak s plným žaludkem nedávali tolik pozor a podařilo se nám je trochu připálit...)



Kuře stačilo v průběhu asi hodiny a půl párkrát polít nebo potřít olejem smíchaným s kořením. Šťavnaté masíčko chutnalo opravdu všem: dospělým, dětem i kočkám.