MagazínJak správně třídit odpad

Jak třídit odpad? Není to zas tak složité. Pusťte se do toho! Přispějete tím k ekologickému chování společnosti a k ušetření nákladů za likvidaci odpadu.

Nad otázkou, zda třídit odpad, už by se neměl nikdo pozastavovat. Třídění odpadu je rozhodně důležité. V Česku je průměrná vzdálenost od domácností ke kontejnerům na tříděný odpad 97 metrů. K ekologickému chování jsou dnes vedeny již děti v mateřských školách. Možná je spíše třeba občas připomenout, JAK třídit odpad.

Kdo bere tento úkol poctivě a zodpovědně, tomu nestačí vědět, že plastovou láhev hodíme do kontejneru na plasty a staré noviny do kontejneru na papír.

Barevné kontejnery

  • PLAST: Žluté kontejnery slouží ke sběru plastů. PET lahve, plastové tašky, fólie, mikrotenové sáčky, igelit, kelímky od jogurtů, sáčky a obaly od pracích a čisticích prostředků, menší kusy polystyrenu, staré plastové hračky, další plastové předměty.
  • SKLO: Sklo patří do bílých a zelených kontejnerů. Pokud je k dispozici jen jeden, vhazujte do něj bílé i barevné sklo. Jinak do bílého patří čiré, průhledné sklo a do zeleného kontejneru barevné sklo. Lahve od vína a dalších nápojů, sklenice od zavařenin, rozbité skleničky z domácnosti, tabulové sklo z oken a dveří.
  • PAPÍR: Modrý kontejner. Noviny, letáky, časopisy, knihy, sešity, kartónové krabice, lepenka, papírové obaly.



Pár tipů ke třídění odpadu

  • PET lahve nezapomeňte sešlápnout; ušetříte tím mnoho místa v kontejneru.
  • Kelímky od jogurtů není třeba vymývat. Stačí je dobře vyškrabat lžičkou a odstranit hliníkové víčko. Jen pokud skladujete delší dobu plasty v obytných prostorech, bude vymytí kelímku možná příjemnější pro Vás – aby Vám po pár dnech nezapáchal v domácnosti. (Hliníková víčka lze hodit do směsného odpadu, případně s jinými věcmi odvézt do sběrny kovů nebo do sběrného dvora.)
  • Igelitová okénka z dopisních obálek nemusíte odstraňovat a můžete je celé hodit do modrého kontejneru na papír. Stejně tak kancelářské sponky můžete v papírech ponechat. Naopak z bublinkových obálek je třeba plastový vnitřek odstranit.
  • Ruličky od toaletního papíru a obaly od vajec patří do směsného odpadu, nikoliv do kontejneru na papír. Jsou již mnohokrát recyklované a k další recyklaci nepoužitelné. Účtenky z termopapíru také do směsného odpadu (nelze jej recyklovat kvůli plnidlům, které termopapír obsahuje).
  • Textil (i starý, děravý atd.) vhazujte do kontejnerů na textil. Pokud ve Vaší obci chybí, můžete nepotřebné, ale použitelné oblečení věnovat charitě. Případně lze textil odvézt do sběrného dvora.
  • Použité dětské pleny, ačkoliv se jim říká „papírové“, patří do popelnice se směsným odpadem.
  • Nápojové kartóny (krabice od mléka či džusů) se dávají do kontejnerů označených oranžovou nálepkou nebo do oranžových pytlů.
  • Lahve od kuchyňského rostlinného oleje je třeba vypláchnout teplou vodou s mycím přípravkem, a lze je vyhodit do kontejneru na plasty. Jinak patří do směsného odpadu (zbytky oleje komplikují recyklaci).
  • Není-li v obci k dispozici modrý kontejner na papír, odnášejte jej do sběrných surovin, kde za něj dostanete i zaplaceno.
Sledujte nápisy na kontejnerech, ty Vám se základním principem třídění odpadů poradí.

Koše na tříděný odpad

Abyste nemuseli běhat s každou plastovou lahví do kontejneru, je vhodné si doma vyčlenit nějaké koše na tříděný odpad, kam budete vše vyhazovat. V prvním okamžiku Vás možná napadne, že nemáte doma tolik místa, abyste měli vedle sebe postaveny tři nebo čtyři odpadkové koše. Ale ve výsledku si ušetříte mnoho starostí. Pokud odkládáte plasty třeba do pytle, mohou se z něj snadno vysypat. Pytel pak musíte mít někde schovaný, protože není právě estetický. Štosy letáků odkládaných na policích nebo na hromadě v koutě také nebudí dobrý dojem. Jestliže se chcete chovat ekologicky a mít s tím co nejméně starostí, je třeba efektivně třídit už v domácnosti. Tři stejné odpadkové koše postavené vedle sebe Vám třídění rozhodně usnadní a u dětí vedou k upevnění zvyku.


Kam s bio odpadem? Ideální jsou kompostéry

Bio odpad patří do hnědých kontejnerů, jsou-li k dispozici. Ovšem kdo má vlastní zahradu, nejlépe bio odpad zpracuje v zahradním kompostéru. Problematika bio odpadu je popsána v samostatném článku Jak založit kompost. Pokud nemáte kompostér, vyhazujte bio odpad do popelnice, ale na zahradním kompostu mu bude rozhodně lépe, a navíc jej ještě zužitkujete k výrobě kvalitního domácího humusu.