MagazínJak sušit ovoce

Jak nejlépe zpracovat a uchovat přebytky ovoce či hub? Zkuste elektrické sušičky. Sušit na nich bude radost. Využijte vitamíny z ovoce co nejefektivněji!

Sušení ovoce je nejzdravější způsob, jak konzervovat ovoce, píše se na všech webech prodávajících sušičky na ovoce. Je to totiž pravda. A nejen nejzdravější – těch nej je více. Přečtěte si několik důvodů, proč sušit ovoce, a přesvědčte se sami.

Sušené ovoce je především:

  • Levné
  • Zdravé
  • Chutné
  • Skladné

Levné

Je to tak. Pokud někdo uvažuje o sušení na elektrické sušičce na ovoce, možná mu to jako až tak levná záležitost nepřijde. Ale opak je pravdou. Pomineme-li pořizovací hodnoty, které se pohybují od 800 Kč do 5000 Kč (záleží, co od přístroje očekáváme), bojíme se často spotřeby elektrické energie. Je třeba si ovšem uvědomit, že na rozdíl od mrazáku – usušíme a máme po starostech i po výdajích. Kdežto mraznička musí být zapnutá nepřetržitě. To je teprve potom spotřeba.

   

Zdravé

Ovoce je zdravé. To ví každé malé dítě. Ale každý si možná neuvědomuje, že usušené ovoce je zdravé pořád. Tepelnou úpravou (zavařováním) přicházíme o cenné vitamíny a minerály. Ty se ovšem sušením neztrácejí; naopak se koncentrují v malém usušeném kousku, tudíž jsme schopni naráz sníst několik usušených jablek, které bychom v jejich původním čerstvém stavu do sebe jen těžko nasoukali.

Chutné

Ze sušeného ovoce se vytrácí pouze voda. Všechno ostatní v něm zůstává, a navíc se koncentruje, tudíž chuť sušeného ovoce je výrazná, sladká (pokud sušíme vyzrálé ovoce) a nezaměnitelná.

Skladné

Sklenice zavařeniny obsahuje celé ovoce ve svém původním objemu a ještě ke všemu decilitry šťávy. Usušeného ovoce do jedné sklenice napěchujete mnohokrát víc. Pro maximální využití prostoru je vhodné používat stohovatelné hranaté potravinové dózy. Druhou variantou, také velmi skladnou, jsou látkové sáčky; ovšem do nich se velmi rádi usazují moli.

   Sušené bylinky (lípa a bez černý)

Jak správně usušit ovoce (ale i zeleninu, houby, maso, bylinky…)

Sušit můžete pochopitelně úplně zadarmo, a to na slunci nebo na teplém vzduchu. Není to však bez rizika; trvá to dlouho a hlavně – počasí se Vás neptá, zda už máte usušeno. Na volném prostranství jsou navíc sušené produkty volně přístupné různým mouchám, které do nich kladou vajíčka.

Druhou možností je trouba. Je to dobrá volba, pokud Vám nevadí vyšší spotřeba energie. Kdo suší ovoce jen občas, dá se trouba skvěle využít (nejlépe elektrická s ventilátorem). Ale pozor na teplotu – nesmí přesáhnout 60°C.

Nejpohodlnější je sušit ovoce v sušičce. Na trhu je jich dnes nepřeberné množství. Nejprve je třeba se zorientovat podle velikosti sušičky (vzhledem k plánovanému rozsahu sušení) a podle ceny, kterou jsme ochotni investovat. Pokud si nejsme jisti, nakolik sušení ovoce a zeleniny přijdeme na chuť, lze obvykle koupit menší set a později, až propadneme sušicí vášni, můžeme dokoupit další plata.

A teplota? Tak akorát

Ideální teplota sušení jak v troubě, tak v sušičce je 30 – 50°C, podle dužnatosti ovoce. Čím dužnatější, tím lze zvolit vyšší teplotu. Zkušenosti v této oblasti získáte nejlépe postupným zkoušením, co se Vám osvědčí právě na Vaší sušičce.

Vychytávky sušení ovoce zpříjemní

Při výběru sušičky kromě její velikosti zvažte v potaz například to, zda je opatřena časovačem. Jelikož se ovoce suší několik hodin (podle druhu 7 až 14 hodin), může se stát, že budete potřebovat odejít z domu na delší dobu, než plánujete vypnutí sušičky. Jistě oceníte, když se v takovém případě budete moci spolehnout na časovač, který zajistí vypnutí sušičky i ve Vaší nepřítomnosti.

Sušička na ovoce   Elektrická sušička na ovoce

A co sušit?

Na cokoliv si jen vzpomenete – fantazii se meze nekladou. Jablka, hrušky, švestky, meruňky, banány, ananas, jahody, hrozny, třešně, angrešt, ale i maliny a rybíz, které na jídlo nejsou sice příliš chutné, jelikož z nich po usušení zůstanou hlavně jadérka, nicméně do ovocného čaje jsou báječné.

Ze zeleniny také cokoliv. Mrkev, petržel, natě, cuketu, rajčata… Sušenou zeleninu nakrájenou na malé kousky jako když potom najdete při rychlé přípravě polévky a dalších pokrmů. Stačí povařit a zelenina opět navýší svůj objem téměř na původní velikost.

O houbách není třeba se dlouze rozepisovat – houby se sušily odjakživa a vášniví houbaři skutečně ocení pomoc elektrické sušičky, díky níž může sušení ubíhat jak na běžícím pásu.

Sušená rajčata v olivovém oleji

Nasušte rajčata (již při sušení je možno přidat bylinky, například bazalku) a poté je naložte do sklenic s olivovým olejem, který lehce osolte a ocukrujte. Můžete proložit česnekem, chilli papričkami, rozmarýnem či dalšími bylinkami. Taková rajčata se pak hodí k pivu nebo vínu, do salátů atd. Takhle naložená sušená rajčata Vám vydrží v lednici několik týdnů