MagazínJak postavit zahradní skleník z polykarbonátu

Skleník je nenahraditelným pomocníkem při pěstování zeleniny i květin. Je lepší zahradní skleník z polykarbonátu nebo ze skla? Kde jej pořídit a jak jej postavit?

Zapálený zahrádkář, ale například ani pěstitel kaktusů se neobejde bez pořádného skleníku. A jak postavit skleník? Možností je několik, ovšem jako nejvýhodnější finančně i technicky se jeví skleník z polykarbonátových desek.

Možnosti výplně zahradního skleníku:


Sklo nebo polykarbonát? 

Vzhledem k tomu, že polykarbonátové desky jsou mnohem lehčí než sklo, může být i celá konstrukce skleníku vyhotovena z tenčích profilových plechů. Polykarbonát také umožňuje ohýbání, tudíž lze pořídit i designově zajímavé skleníky. Silnější polykarbonátové desky mají lepší tepelně izolační vlastnosti, ovšem vyžadují silnější konstrukci.

Stačí si vybrat z nabídky e-shopů skleník, který bude vyhovovat Vašim potřebám – cenově, rozměrově i vzhledově. Možnosti jsou opravdu široké.

Skleník polykarbonátový Hobbytec   Skleněný skleník Hobbytec

Volba vhodného umístění skleníku

Hřeben skleníku by měl směřovat od jihu k severu, aby se dopoledne i odpoledne slunce opíralo o delší stranu skleníku a aby se sluneční energie využila na maximum. Ideální je samozřejmě rovina, ovšem pokud není jiná možnost, lze skleník postavit i ve svahu; budou ale nutné terénní úpravy.

Skleník by neměl být ničím zastíněn (stromy, budovy). Ale zároveň je lepší nějaké místo v závětří, aby byl chráněn před prudkým větrem. Neměl by stát blízko místa, kde si hrají děti (riziko úrazu, rozbití míčem apod.). Vhodné je umístění blízko zdroje vody, aby bylo zalévání co nejsnazší. Pokud je v plánu také osvětlení nebo elektrické vytápění, nezapomeňte na přívod elektrické energie. Také věnujte dostatek pozornosti výběru doplňků, polic a stolů či zavlažovacích vaniček

Elektrické vytápění skleníku Automatické otvírání skleníku Příslušenství a police do skleníku

Základy skleníku

Skleník ze skleněných desek vyžaduje vyrobení základů. Ideální je betonová základna, která nejenže zajistí stabilitu skleníku, ale také zabrání přístupu nezvaných návštěvníků, jako jsou krtci a hraboši. Skleníky z polykarbonátu po technické stránce obvykle betonové základy nevyžadují, to už je jen na Vás.

Dveře a okna

Při výběru dveří nezapomeňte, že by měly být dostatečně vysoké, abyste jimi prošli rovně bez hrbení, a dostatečně široké, abyste jimi projeli s kolečkem, jelikož při výměně zeminy je tento způsob nejpohodlnější.

Okna jsou důležitá pro zajištění větrání, aby se rostliny uvnitř nepřehřívaly. Pokud nemůžete ke skleníku chodit každý den, zvažte automatické otevírání oken.

Stavba skleníku

Stavba skleníku svépomocí zabere zhruba jeden den. Pokud využijete montážní služby prodejce, mají zkušení technici skleník postavený přibližně za tři hodiny.
  • Nejprve je třeba sešroubovat konstrukci čelních štítů a spojit je hřebenem.
  • Dále namontujeme další díly konstrukce dle přiloženého návodu.
  • Nakonec se osadí skleněné nebo polykarbonátové výplně.