MagazínJak postavit králíkárnu

Rozhodli jste se chovat králíky, ale ještě pro ně nemáte ubikaci? Přečtěte si, jak postavit králíkárnu...

Rozhodli jste se chovat králíky, ale ještě pro ně nemáte ubikaci? Přečtěte si, jak postavit králíkárnu...
 
Králíci jsou poměrně nenáročná zvířata, která ke svému životu potřebují hlavně vodu a seno, takže je zvládne chovat téměř kdokoliv. Pokud ale neplánujete chovat pouze zakrslé králíky, kteří slouží primárně jako mazlíčci a postačí jim běžná klec ze zverimexu, ale králíky domácí, budete potřebovat králíkárna. Jak ji tedy postavit?
 

Ujasněte si, kolik králíků budete chovat

Jako první krok byste si měli ujasnit, kolik králíků chcete chovat. Obvykle je v jednom ktotci okolo 2-5 králíků, záleží však na jeho rozměrech. Pro větší chovy jsou vhodnější patrové králíkárny, které nabídnou hned několik kotců umístěných nad sebou v jednotlivých patrech. Při volbě rozměrů a počtu kotců je dobré zohlednit kromě dosavadního plánovaného počtu chovaných králíků také možný budoucí nárůst jedinců. Lépe tedy uděláte, pokud už na začátku chovu zvolíte o něco větší králíkárnu, než jakou aktuálně potřebujete.
 
 

Kupte si stavebnicový systém

Na stavbu králíkárny buďto můžete jít tak, že si ji kompletně postavíte svépomocí, což si vyžádá dost času, kromě samotného navržení a stavby králíkárny je na vás také shánění materiálu. A jen výběr správného pletiva je záležitostí na několik hodin ztrávených pročítáním fór na internetu a následným objížděním prodejen…
 
Pokud tedy chcete být těchto starostí ušetřeni, představuje ideální způsob, jak postavit králíkárnu, využití některého z prodávaných stavebnicových systému. Tedy krabicové řešení, ve kterém obdržíte králíkárnu v rozloženém stavu. Vaším jediným úkolem je ji sestavit, což je záležitost několika desítek minut, maximálně pouhých pár hodin. Postupujete tedy stejně, jakobyste sestavovali nábytek do obývacího pokoje. 
 
Výhodou je také to, že zatímco při kompletní stavbě svépomocí se občas vyskytne problém s chybějícím materiálem, v krabici s hotovou králíkárnou obdržíte vše, co k montáži potřebujete. 
 

Jak postavit králíkárnu, která bude tou pravou?

K dispozici je také celá řada králíkáren, z nichž lze vybrat. Některé jsou dokonce navrženy tak, že je lze spojit do sestav. Příklady hotových králíkáren k montáži svépomocí:
  • Jednoduchá králíkárna s jedním kotcem
  • Králíkárna s několika kotci
  • Králíkárna s výběhem
 
Pro králíka chovaného za účelem masa či kožešiny zpravidla postačí jedna z prvních dvou variant, pokud ale například králíka za výstavními účely, je lepší dát přednost králíkárně s výběhem, který přispěje k jeho celkové pohodě a dobré kondici. Totéž samozřejmě platí i v případě, že jednoduše chcete svým králíkům dopřát více prostoru a možnost pastvy.


Tip na králíkárny za výhodnou cenu:

Králíkárna - sestava s výběhem, 2 patra 110x96x103 cm, aktuálně za 8 215 Kč
Dřevená králíkárna s výběhem, vyrobená z borovice. Částečně krytá, z části opatřená výhledem. Ve spodní části se nachází prostorný výběh. Vhodná ubikace nejen pro králíky, ale i morčata.





Králíkárna s výběhem 104x97x52cm, aktuálně: 3 363 Kč
Další velmi oblíbená 2patrová králíkárna ze dřeva s výběhem. V jednoduchém a praktickém provedení.