MagazínJak levně postavit garáž

Jak se zorientovat v nabídce montovaných garáží? Která je nejlevnější a jaké jsou výhody jednotlivých typů? Mobilní garáž lze pořídit již od několika tisíc korun.

Garáž nebo přístřešek na auto? Obojí má své výhody. Přístřešek je rychlejší a levnější. Garáž vyžaduje více času a financí, ale zato je v ní auto více chráněno před rozmary počasí a před zloději. V garáži obvykle zbude prostor pro uskladnění kol, sekačky, zahradního nářadí a podobně. 
 

Garáž rychle a levně

Jak nejrychleji postavit garáž? Jednoznačně zakoupením již hotové betonové garáže s podlahou. Stačí pouze připravit základy. Není třeba další betonování podlahy, ta je součástí objednané garáže. Masivní železobetonová konstrukce budovy je odolná vůči nepříznivým vlivům, jako je počasí i pokusy o vloupání. Betonovou garáž lze doplnit různými typy střechy včetně sedlové, aby objekt nerušil celkový ráz prostředí. Stačí si tedy objednat požadovaný typ garáže, zvolit vhodné rozměry, barvu omítky apod. Garáž bude dopravena na pozemek a sestavena pomocí jeřábu bez dalších stavebních úprav na místě.
 

Plechová garáž s omítkou nebo bez omítky

Pro ty, kdo požadují ještě levnější řešení, nebo nemají prostorové možnosti dovolující příjezd těžké techniky na pozemek, je ideálním typem plechová garáž s omítkou. Zvenčí vypadá jako zděná garáž, ovšem její montáž je mnohem rychlejší, než kdybyste stavěli garáž z cihel. Stačí zabetonovat patky do základů a garáž se připevní k nim.

Nejlevnější pak bude obyčejná plechová garáž bez omítky, která se cenově pohybuje v řádu několika tisíc korun. Ve dvou lidech ji lze smontovat během několika hodin. Mobilní plechové garáže jsou přivezeny na pozemek v podobě plechových tabulí, na nichž je přímo namontována konstrukce. Jednotlivé díly se na místě k sobě přivrtají, připevní se střešní konstrukce a zastřeší se dalšími plechy.

Montovaná plechová garáž s omítkou Hobbytec   Mobilní plechová garáž Hobbytec


Plachtová garáž

Nejrychlejší je bezesporu sestavení plachtové garáže, která se skládá z konstrukce z ocelových trubek a voděodolné krycí plachty. Její montáž zvládnete do 90 minut a hlavní výhodou této garáže je její mobilnost. Lze ji velmi jednoduše složit a nainstalovat jinde, což ocení všichni zejména při stěhování. Nejsou nutné betonové základy ani stavební povolení.
 

Dřevěná garáž

Vkusným domovem pro Vaše auto se může stát dřevěná garáž, která má mnoho výhod. Je dodávána ve skladném balení chráněném igelitovou fólií, nic se tedy nestane, když ji nebudete moci hned postavit. Díly jsou očíslované, budete potřebovat jen kotevní šrouby, šroubovák, kladivo a gumovou palici. Jednotlivé desky se do sebe skládají jako stavebnice. Přírodní materiál poslouží jako doplněk Vaší zahrady.

Plachtová garáž Hobbytec   Dřevěná montovaná garáž Hobbytec
 

Zateplené garáže

Zateplené garáže poskytují nejvyšší komfort jak pro vůz, tak pro jeho majitele. Pokud je auto umístěno v zateplené garáži, nemusíte nasedat do studeného vozu. Také případné kutilské práce, do kterých se chcete pustit v garáži v zimním období, budou činností, při které Vám prsty zaručeně neumrznou. Garáže mají plechovou konstrukci a jsou opláštěny PUR panely. Zajišťují tepelnou i zvukovou izolaci, která pomáhá i v létě – nedochází k přehřívání vnitřního prostředí.
 

Stavební povolení na garáž

Při stavbě garáže se zastavěnou plochou do 25 m2 nepotřebujete stavební povolení. Postačí formulář „Oznámení o záměru k vydání územního souhlasu“, k němuž se dokládá výpis o vlastnictví, výpis z katastru nemovitostí, katastrální situace s označenou dotčenou parcelou, situace se zakreslenou garáží okótovanou od hranic pozemku a budov, podpisy sousedů, grafické přílohy ve 2 (případně 3) vyhotoveních.

Stavební povolení a rozhodnutí o umístění stavby je potřeba při stavbě garáže se zastavěnou plochou větší než 25 m2. Pro podrobnější informace je nejlepší vyptat se na příslušném stavebním úřadě.